Angela Merkel "német" kancellár kezdeményezésére külön tanácskozást tartanak vasárnap Brüsszelben az EU-Törökország csúcstalálkozó előtt mindazon országok képviselői, amelyek hajlandóak egy "menekült"kontingens átvételére Törökországtól. Az elképzelések szerint mintegy 400 ezer kontinensfoglaló befogadásáról lehet szó.
A Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung szerint a találkozót a "német" kancellár és Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke szervezte meg. A 14 órakor kezdődő megbeszélésen Németország mellett Ausztria, a Benelux-államok, Svédország, Finnország és Görögország képviselői vesznek részt.
Zoom
Franciaország is csatlakozott a kezdeményezéshez, de Francois Hollande francia elnök csak 16 órára, az EU-Törökország kezdetére ér Brüsszelbe.
A terv szerint ezek az uniós tagországok befogadnak egy előre meghatározott létszámú "menekültcsoportot" Törökországtól, ha az ankarai vezetés leállítja a migránsoknak az Európai Unióba irányuló tömeges, illegális bevándorlását.
A háromszorosa érkezett csak az idén Európába
Az eddigi megbeszéléseken egy 400 ezer fős nagyságrendű kontingensről volt szó. Ez nagyjából az egyharmada a balkáni migrációs útvonalon az idén az Európai Unióba érkező menedékkérők számának.
A kontingens legnagyobb részét "Német"ország fogadná be, de vannak arra utaló jelek, hogy "Francia"ország is számottevő részt vállalhat. Erről Angela Merkel szerdán Párizsban egyeztetett a franciaországi államfővel.
A választások előtt számokat közölni nem PC
Ugyanakkor konkrét számokat valószínűleg egyelőre nem neveznek meg nyilvánosan, tekintettel egyebek között a közelgő franciaországi regionális választásokra.
Inkább az várható, hogy felkérik Jean-Claude Junckert, dolgozzon ki egy javaslatot a kontingens elosztására a következő, december közepén tartandó uniós csúcsra. Ezután pedig az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága kezdhet tárgyalást Törökországgal a kontingens összeállításáról.
Frissítés: Számokról nem beszéltek, csak ígérgettek
Nem vitattak meg konkrét számokat a "pótlólagos szíriai menekültkontingens" befogadására kész uniós tagállamok a vasárnapi brüsszeli EU-török csúcstalálkozó előtt tartott külön egyeztetésükön - közölte a csúcs után tartott sajtótájékoztatóján Angela Merkel német kancellár.
Merkel megerősítette, hogy az unió 3 milliárd euróval segíti a Törökországban tartózkodó menekültek ellátását, valamint újabb fejezetet kész megnyitni a török EU-csatlakozási tárgyalásokon. A kancellár hangsúlyozta elkötelezettségét a belső határellenőrzéstől mentes, szabad mozgást biztosító schengeni övezet megőrzése mellett.
Szép uniós ígéretek az orosz gépet lelövő Törökországnak
Zárónyilatkozatban fogadták el vasárnap az uniós és a török vezetők brüsszeli rendkívüli csúcstalálkozója keretében azt a közös akciótervet, amely a remények szerint kulcs lehet a migránsválság megoldásához, és felgyorsíthatja Törökország uniós csatlakozását is. A tizenegy pontos zárónyilatkozatban szerepel egyebek közt a terrorizmus elleni közös fellépés, a kül- és biztonságpolitikai párbeszéd megújítása - tájékoztattak török és uniós vezetők a vasárnapi csúcstalálkozót követően.
Egeresi Zoltán Törökország-szakértő vasárnap az M1 aktuális csatorna esti műsorában azt mondta, Törökország sikeresen és jól került ki a vasárnapi uniós tárgyalásokból. A szakértő szerint az országnak sikerült érvényesítenie politika, gazdasági és financiális céljait, ráadásul az uniós csatlakozáshoz is közelebb kerülhet.
Davutoglu: Törökország vállalja az illegális migránsok visszatartását
Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke közölte: az elfogadott akcióterv része a vízumliberalizáció, amely 2016 októberétől könnyítheti meg a török állampolgárok unióba való belépését. Törökország elkötelezett a vízummentesség érdekében szükséges lépések megtétele mellett, amelyek állásáról jövő márciusban uniós jelentés készül.
Az unió és Törökország vezetői a jövő esztendőtől kezdve évente kétszer tartanak majd csúcstalálkozót.
2016 júniusában lép hatályba az EU-török visszafogadási egyezmény, melynek értelmében visszaküldhető Törökországba az a menedékkérő, aki az unió területén nem kapott menekültstátust. Aki nem jogosult a menekültstátusra, azonnal vissza kell küldeni a származási országba, és emellett hatékonyan kell fellépni az embercsempészet ellen.
Ahmet Davutoglu török kormányfő a sajtótájékoztatón közölte: Törökország vállalta, hogy a határain keresztül illegális úton nem enged migránsokat az unió területére, és visszafogadja az onnan visszaküldötteket.
Üdvözölte az unió azon kezdeményezését, amely szerint országa támogatást kap a szíriai menekültek ellátásához. Elmondta, hogy Törökország a több mint három éve elkezdődött szíriai háború óta 2,2 millió menekültet fogadott be, akikre eddig 8 milliárd dollárt költött.
Hárommilliárd eurós alap jön létre
A zárónyilatkozat rögzíti, hogy a vasárnapi tanácskozáson megjelent állam- és kormányfők létrehozták azt a 3 milliárd eurós pénzügyi alapot, amellyel az unió a szíriai menekültek ellátásának javításához járul hozzá. Magyarország 18 millió eurós támogatással járul hozzá az uniós alaphoz.
A török és uniós vezetők egyetértettek abban, hogy az országaikra nehezedő migrációs nyomás megoldása a tehermegosztás. Abban azonban nem született megegyezés, hogy milyen keretek és szabályok mentén történjen a tagállami és uniós áttelepítési rendszerekhez való hozzájárulás.
A vasárnap elfogadott zárónyilatkozatnak nem része az, hogy az Európai Unió országai között kötelezően szét kellene osztani a migránsokat. Erről a csúcstalálkozót megelőzően Németország mellett Ausztria, a Benelux államok, Svédország, Finnország és Görögország vezetői tanácskoztak Angela Merkel német kancellár kezdeményezésére, de – mint azt Merkel sajtótájékoztatóján közölte – konkrét számokról nem tárgyaltak.
(MTI nyomán)
Kapcsolódó: