Vlagyimir Putyin orosz elnök és Binjámin Netanjáhu izraeli miniszterelnök ma rövid találkozót tartott a párizsi klímacsúcson. A két politikus fontosnak tartotta, hogy az orosz harci repülő lelövése után még feszültebbé vált közel-keleti helyzet megvitatására ismét megbeszélést folytassanak.
Zoom
Binjámin Netanjáhu és Vlagyimir Putyin ma Párizsban
Amint az a Jediot Áháronot izraeli újság mellékelte videóból is kitűnik, Vlagyimir Putyin és Binjámin Netanjáhu egyaránt megdicsérte a két ország hadserege közti biztonsági együttműködést. A biztonsági együttműködés lényege az, hogy - amint az izraeli kormányfő hangsúlyozta - „elkerüljék a felesleges baleseteket”. Magyarán, a Szíria fölött tevékenykedő orosz harci repülők ne keveredjenek konfliktusba az izraeliekkel.
Putyin a megbeszélés folyamán valóságos judaista szakértőként tetszelgett, amikor a közelgő hanuka ünnep alkalmából kifejezte jókívánságait Bibinek. „Engedje meg, hogy köszöntsem önt a közelgő hanuka ünnep alkalmából, mert a hanuka a fényesség ünnepe, amely a fény győzelmét jelképezi a sötétség felett, s nagyon remélem, hogy így lesz ez a nemzetközi kapcsolatok terén is”, mondta Netanjáhunak Putyin.
„A legutóbbi napok eseményei is bizonyítják, hogy milyen nagy fontossággal bír a köztünk létrejött biztonsági egyeztetés, a nem kívánt balesetek és tragédiák megelőzésére létrejött együttműködés”, idézi a Jediot Áháronot tudósítója Netanjáhut, aki kihangsúlyozta, hogy közte és az orosz elnök között állandó telefonkapcsolat jött létre (A régi szép időkben „forró drótnak” nevezték – J. K.)
Netanjáhu ezután egy elgondolkodtató mondatot mondott Putyinnak: „Reményeim szerint Izrael és Oroszország bizonyos stratégiai dolgokat hasonlóan ítélhet meg, de biztosíthatom önt, úgy hisszük, hogy képesek vagyunk a szárazföldön és a levegőben egyaránt nagyon jó együttműködést elérni azzal, hogy nem teremtjük meg azokat a problémákat, amelyekkel (a múltban) kénytelenek voltunk megbirkózni” - mondta Netanjáhu az orosz elnöknek Párizsban.
El-Kudszi – Kuruc.info