Barack Obama amerikai elnök a párizsi klímacsúcs alkalmával kedden tartott különbeszélgetésükön arra sürgette Recep Tayyip Erdogan török elnököt, hogy Ankara rendezze Moszkvával a török légierő által lelőtt orosz vadászbombázó miatt támadt vitáját.
Egy közös ellenségünk van, ez pedig az Iszlám Állam dzsihadista szervezet - állította az amerikai elnök.
Obama védelmébe vette a NATO-tagállam Törökország önvédelméhez való jogát, ugyanakkor hangsúlyozta a konfliktus enyhítésének és diplomáciai úton történő rendezésének szükségességét.
Vlagyimir Putyin orosz elnök, aki ugyancsak részt vesz a klímacsúcson, hétfőn azt állította: Moszkva olyan "kiegészítő adatokhoz" jutott, amelyek alátámasztják feltételezését, miszerint az Iszlám Állam által ellenőrzött szíriai területeken kitermelt olajat ipari méretekben szállítják át török területre. "Ezért minden okunk megvan azt feltételezni: a gépünk lelövésére vonatkozó döntés mögött az a szándék húzódott, hogy védelmezzék ezeket a török terület felé tartó olajszállítási útvonalakat" - mondta.
Erdogan - szintén Párizsban tartott - sajtóértekezletén élesen visszautasította az orosz elnök szavait, és azt ígérte, lemond tisztségéről, ha az orosz fél bebizonyítja a Putyin által hangoztatott vádakat az orosz gép lelövésének "hátsó szándékairól".
Obama reménykedik
Oroszország remélhetőleg idővel belátja, hogy a szíriai polgárháború mielőbbi lezárása érdekében le kell mondania Bassár el-Aszad elnök támogatásáról, nem várható azonban gyors elmozdulás Moszkva politikájában - jelentette ki kedden a francia fővárosban Barack Obama amerikai elnök a párizsi klímacsúcs alkalmából tartott sajtóértekezletén.
Mint mondta, arra kérte a csúcstalálkozóra Párizsba érkezett orosz és török elnököt, hogy tegyék félre nézeteltéréseiket, amelyek jelenleg gyengítik az Iszlám Állam legyőzésére létrehozott amerikai vezetésű koalíciót. A két országnak a közös ellenség, az Iszlám Állam elleni küzdelemre és a szíriai konfliktus politikai megoldására kellene összpontosítania - tette hozzá az amerikai elnök.
Obama elnök szerint jelentős előrelépés történt a török-szír határ lezárása terén, továbbra is vannak azonban a határszakaszon olyan ellenőrizetlen pontok, amelyeken keresztül az Iszlám Állam háborítatlanul folytatja az olajkereskedelmet, és harcosai szabadon mozognak a két ország között.
Oroszország szerepével kapcsolatban Barack Obama úgy vélekedett, hogy az oroszok az elmúlt évek alatt "túlságosan sokat invesztáltak" Aszad elnök hatalmába ahhoz, hogy most néhány hét alatt megváltoztassák stratégiájukat. Valószinüleg időbe telik, amíg az orosz kormány módosítja álláspontját - mondta az amerikai elnök.
Az amerikai elnök úgy vélekedett: az Iszlám Állam ma az egyik legveszedelmesebb terrorszervezet, és egy ideig az is marad tekintélyes nyersanyagkészletei, a vele szimpatizáló képzett harcosok nagy tömege, illetve a közösségi médiában meglévő jelentős befolyása révén.
Barack Obama kifejezte reményét, hogy előrelépés történik a szíriai polgárháború befejezését célzó bécsi tárgyalásokon, s ezzel párhuzamosan a közös ellenség, az Iszlám Állam legyőzésére alakult nemzetközi koalíció fokozza a terrorszervezet állásai elleni katonai akcióit.
(MTI nyomán)