Leállítja a NATO az Afganisztánban szolgáló katonáinak kivonását, mert a közép-ázsiai országban feszültté vált a biztonsági helyzet - döntöttek kedden Brüsszelben az atlanti szövetség külügyminiszterei.
Ez azt jelenti, hogy továbbra is mintegy 12 ezer fős kontingens folytatja Afganisztánban a helyi biztonsági erők kiképzését, mentorálását, és tanácsokkal szolgál az ország biztonságának megőrzéséért immár a fő felelősséget viselő afgán kormányerőknek.
Az "Eltökélt támogatás" nevű kiképző-tanácsadó misszió - amely a nagyságrendekkel nagyobb létszámú korábbi harci missziót felváltotta - mintegy 13 ezer fővel indult, és több résztvevő ország jelentős létszámcsökkentést tervezett jövőre. A tálibok heves támadásai azonban arra késztették a szövetséget, hogy bírálja felül ezeket a terveket.
A döntés értelmében legalább a jövő év végéig fenntartja a jelenlegi készültségi szintjét a NATO afganisztáni missziója. A 2016-os év végén megvizsgálják a helyzetet, és annak eredménye szerint szükség esetén meghosszabbítható a küldetés, sőt, akár tovább erősíthető - közölte Jens Stoltenberg NATO-főtitkár.
Tájékoztatása szerint a jövő júliusban tartandó varsói NATO-csúcsértekezleten dönthet a szövetség arról, hogy meghosszabbítja-e az afgán biztonsági és védelmi erők 2016 végéig tartó időszakra megszavazott, 4 milliárd dolláros anyagi támogatását - ugyanekkora összeggel a 2017-től 2020-ig terjedő időszakra. A pénzt a tagországok hozzájárulása biztosítja. A támogatás megszavazása esetén a célok között szerepel az afgán biztonsági és védelmi erők létszámának 325 ezerre növelése is.
A NATO szerepvállalásának sikere érdekében Afganisztán ígéretet tett arra, hogy folytatja reformintézkedéseit az átlátható kormányzás, a választási rendszer átalakítása, a nemek közötti egyenlőség és az emberi jogok, különösen a gyermekjogok tekintetében - közölte a főtitkár.
(MTI)