A német bevándorlási hatóság rövidesen ismét teljes körű eljárás alá vonja a szíriai menedékkérőket, szakítva az egyszerűsített eljárás egy éve bevezetett gyakorlatával - erről Thomas de Maiziere szövetségi belügyminiszter beszélt csütörtökön Koblenzben.
A CDU politikusa fontosnak nevezte, hogy valamennyi menedékkérő esetében folytassák le a benyújtott dokumentumok vizsgálata mellett a kérelmező meghallgatására is kiterjedő, teljes körű eljárást.
Arról nem beszélt, hogy a BAMF pontosan mikor hagy fel a tavaly novemberben az IMK egyetértésével bevezetett egyszerűsített, személyes meghallgatás nélküli eljárással.
Roger Lewentz Rajna-vidék-Pfalz tartományi belügyminiszter üdvözölte Thomas de Maiziere tervét, az SPD-s politikus hangsúlyozta, hogy biztonsági okok miatt sürgősen vissza kell térni a teljes körű eljáráshoz. Annak részeként alaposan ellenőrzik a kérelmező személyazonosságát, és megvizsgálják papírjait. Erre pedig igen nagy szükség van, mert "bizonyos jelek arra utalnak" (magyarul még az utolsó kóbor macska is tud róla hónapok óta - a szerk.), hogy hamis szíriai útlevelek vannak forgalomban - mondta az IMK elnöke.
(MTI nyomán)