Azok a bevándorlók, akik Finnországban akarnak maradni, kötelesek elfogadni az ország értékeit, különben távozniuk kell - jelentette ki Sauli Niinistö finn elnök szombaton a finn Yle rádióban nyilatkozva.
A finn elnök szerint a bevándorlóknak tiszteletben kell tartaniuk Finnország értékeit. "Azoknak az embereknek, akik itt akarnak maradni, el kell fogadniuk a fő értékeinket: a demokráciát, egyenjogúságot, emberi jogokat. Ha ezt nem teszik, nem maradhatnak Finnországban" - hangsúlyozta a finn államfő.
Zoom
Vannak szerencsére határozottabban megnyilvánuló finnek is
A finn belügyminisztérium adatai szerint az év végéig mintegy 35 ezer menedékkérő érkezhet Finnországba. Korábban a tárca ennél több, 50 ezer "menekült" érkezésére számított. 2014-ben a bevándorlók száma még csak mintegy 4 ezret tett ki. Az idén, év eleje óta azonban már több mint 30 ezer migráns érkezett, főként Irakból. Többségük Svédországból, az északi határon át lépett be Finnországba, de több mint 300-an a finn-orosz határon át érkeztek, a Raja Jooseppi és Salla határátkelőkön.
A finn határőrség közölte, hogy nagy migránsáradat esetén időlegesen lezárja a Raja Jooseppi határátkelőt, hogy el tudja végezni a szükséges formaságokat a belépni szándékozóknál.
(MTI nyomán)