Biztonsági okokból hétfő este hét órától kedd reggelig teljesen lezárják a római Szent Péter teret és környékét. Az olasz hatóságok az utolsó tüzetes biztonsági ellenőrzést végzik el a szentév keddi megnyitása előtt, amelyre 50-100 ezer embert várnak.
Tűzszerészek és az olasz terrorizmus ellenes egységek emberei vizsgálják át utoljára a Szent Péter térre vezető római utcákat.
A Vatikán környéki épületek ismételt átfésüléséről van szó, de a biztonseágiak ellenőrzik a környékbeli csatornahálózatot, valamint a Vatikán felé vezető római hidakat is, amelyeken a zarándokok majd áthaladnak. Az éjszaka mesterlövészek helyezkednek el a Vatikánra és a Szent Péter térre néző épületek tetején.
A Szent Péter teret reggel fél hétkor nyitják meg. Ettől az időponttól léphetnek be azok, akik részt vesznek a Szent Péter téren Ferenc pápa által bemutatott szentmisén, amelynek keretében a pápa megnyitja a Szent Péter-bazilika szent kapuját.
A Szent Péter térre való belépéshez előzetes regisztráció szükséges a szentév hivatalos vatikáni honlapján. A jegyek ingyenesek.
A Szent Péter tér környéke kedden kiemelt biztonsági övezetnek, úgynevezett vörös zónának számít, ahova csak három ponton felállított ellenőrzési kapun át lehet bejutni. A zóna kizárólag a gyalogosforgalom előtt nyitott. A Szent Péter térre való belépéskor újabb fémdetektoros ellenőrzést tartanak. A tér környékén kétezer rendőr, csendőr, katona szolgál.
A Szent Péter tér és a Róma belvárosa feletti légteret tíz kilométeres körzetben lezárják. A légteret többek között Predator típusú drónokkal ellenőrzik.
A becslések szerint kedden 50-100 ezres tömeget várnak. Számos magas rangú külföldi állami delegáció és ezer akkreditált újságíró vesz részt a szentév megnyitásán. A zarándokok egyharmada külföldi lesz. A Vatikánnál mintegy ezer önkéntes nyújt segítséget a zarándokoknak. A Szent Pétet téren levő zarándokoknak az olasz szakácsok szövetsége kínál ingyenes ebédet. A menüben többek között paradicsomszószos spagetti is szerepel.
A biztonságért felelős Franco Gabrielli római prefektus, az olasz polgári védelem volt vezetője elmondta, hogy különböző esetleges terrorcselekményekre készültek fel. Háromszáz üres ágyat tartottak fenn a római kórházakban és készültségben vannak a római katonai kórházak is.
Gabrielli szerint egy esetleges vészhelyzet esetén személy szerint ő és Angelino Alfano belügyminiszter hozza meg a sürgősségi döntéseket. Mindketten ott lesznek a Szent Péter téren.
"A terrorizmus veszélye ma már globális, de Rómát jelenleg nem fenyegeti konkrét terrorveszély" - jelentette ki Franco Gabrielli a SkyTg24 olasz hírtelevíziónak. Ugyanakkor hangsúlyozta, hogy ez az első szentév és az egyik legjelentősebb keresztény egyházi esemény, amióta az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista fegyveresei a nyugati országokat és a Vatikánt is fenyegetik.
Kiemelt a készültség Róma központjában is, ahol Ferenc pápa kedd délután tesz látogatást, amikor felkeresi Szűz Máriának a Spanyol-lépcsőnél levő kegyoszlopát.
(MTI)