Az Iszlám Állam költségeinek jelentős részét főleg az Észak-Irakban kitermelt kőolaj feketekereskedelméből fedezni. Az olcsó olaj mindenhol kapós és a nyugati országok is bőven kaphatnak belőle, ha nem is tudják, hogy honnan származik.
Az Iszlám Állam havi bevételét közel 23 milliárd forintra becsülik havonta, azonban a csak a kőolaj kitermelésből naponta 1,4 millió dollár, azaz 400 millió forint üti a markukat a feketepiacon az Egyesült Államok Pénzügyminisztériuma szerint - írja az orosz Radio Free Europe. A rádió forrásait érdemes kritikával kezelni, de érdekes útvonalát vázolták fel az Iszlám Állam által kitermelt kőolajnak.
A szíriai Dei al-Zor környéki kőolajmezőkről származó olajt Észak-Irakba szállítják, Moszul és környéke jelenti az iszlamisták kereskedelmi központját, innen juttatják el kereskedőik a kőolajat a kurd autonóm területekre, ahonnan az adásvétel után az illegális kereskedők már a kurd autonóm kormány címkéjét használva viszik tovább a nyugati piacok felé Törökországon keresztül. Vlagyimir Putyin orosz elnök ezért is szereti hangoztatni, hogy a törökök érintettek az Iszlám Állam illegális kereskedelmében, azonban bizonyítékokkal nem állt elő kormánya. Márpedig a vakoknak biztosan nem elég az, hogy Erdoganék 100 kilométeres határszakaszt hagytak őrizetlenül a dzsihadista üzletemberek számára, és ez már a nagy szövetséges USA szemét is csípi. A valódi szállítók beazonosítását nehezítheti, hogy könnyen lehet hamisítani a kőolaj származási helyét a térségben, így a kurd erők tudta nélkül is eladhatják a nevükben az olajt.
A kereskedők a legjobb török ajánlattevőnek adják át a még mindig olcsónak számító olajt, akik már különösebb probléma nélkül értékesíthetik azt a nyugati piacokon. Az orosz rádió szerint ezek az országok Izrael, Franciaország, Görögország, Olaszország, Németország, Ausztria, Hollandia, Ciprus, az Amerikai Egyesült Államok, de szerintük Magyarország is felvásárolhat a piacról olyan kőolajat, ami közvetetten valójában az Iszlám Államtól származik. A rádió hozzáteszi, hogy az amerikai cégek 2014-ben leállították a kurdokkal való kereskedést.
(HVG)
Kapcsolódó: