Közvélemény-kutató intézetek exit poll felméréseinek egybehangzó eredményei szerint a 13 régióból egyben sem sikerült győznie a Marine Le Pen vezette Nemzeti Frontnak a franciaországi regionális választások vasárnap tartott második fordulójában.
A Nicolas Sarkozy volt államfő által vezetett Köztársaságiak 5-9 régióban, a kormányzó szocialisták pedig 3-6 régióban végezhettek az élen. E két párt mögött a Nemzeti Front a harmadik helyre szorult vissza.
A múlt vasárnapi első fordulóban aratott történelmi sikere után Marine Le Pennek nem sikerült győznie saját legerősebb körzetében, az észak-franciaországi Nord-Pas de Calais-Picardie régióban, ahol Sarkozy pártjának jelöltje Xavier Bertrand a szavazatok 57,5 százalékét szerezte meg, szemben Le Pen 42,5 százalékával.
A pártelnök unokahúga, Marion Maréchal-Le Pen által vezetett lista a déli Provence-Alpes-Cote d'Azurön 45,5 százalékos eredménnyel alulmaradt az álkonzervatív ellenzék által indított Christian Estrosi nizzai polgármesterrel szemben, aki a felmérések szerint a voksoknak mintegy 54,5 százalékát szerezte meg.
Mindkét térségben jóval többen szavaztak, mint a múlt vasárnapi, első választási fordulóban, az exit poll jelentések mintegy 61 százalékos részvételről számolnak be.
A Nemzeti Front múlt vasárnapi előretörését követően a kormányzó szocialisták bejelentették, hogy visszavonják jelöltjeiket azokban a régiókban, ahol Nicolas Sarkozy pártja a második helyen végzett a Nemzeti Front mögött, megakadályozandó a Nemzeti Front győzelmét a második fordulóban. Egyben arra szólította fel híveit, hogy szavazzanak a Köztársaságiak jelöltjeire.
A kelet-franciaországi térségben, ahol a szocialisták jelöltje nem lépett vissza, Philippe Ricert, Sarkozy pártjának jelöltje a voksok mintegy 48,4 százalékával végzett az első helyen, míg Marine Le Pen jobbkeze, Florian Philippot a szavazatok 36,4 százalékát szerezte meg.
A szélsőjobboldal veszélye messze nem múlt el Franciaországban!
A zsidó felesége befolyása alatt álló Manuel Valls francia miniszterelnök kijelentette, hogy bár a Nemzeti Frontnak nem sikerült egyetlen régióban sem győzni, a szélsőjobboldal veszélye messze nem múlt el Franciaországban. Úgy fogalmazott, hogy nincs ok megkönnyebbülésre, örömmámorra, a bevándorlásellenes Nemzeti Front magas eredményei arra kényszerítik a kormányt, hogy figyeljen oda.
A zsidó Nicolas Sarkozy arra figyelmeztetett, hogy a Nemzeti Front mostani veresége nem feledtetheti az első forduló keserű tapasztalatát. A volt államfő egységre szólította fel a jobboldalt, valamint arra, hogy továbbra is "utasítsanak el minden kompromisszumot szélsőséges pártokkal".
A vereség dacára Marine Le Pen harciasan nyilatkozott, és azt hangsúlyozta, hogy a 2010-es regionális választásokhoz képest a párt megháromszorozta tanácstagjainak számát. "Semmi nem állíthat meg bennünket" - mondta a pártvezető híveinek hangos tetszésnyilvánítása közepette az észak-franciaországi Hénin-Beaumont településen, hozzátéve, hogy előretörésük "lerántotta a leplet a francia politikai rendszer alapját képező hazugságról"
Az ország összes régiójából késő este várhatóak hivatalos eredmények. A kétfordulós regionális választásokon 44 millió választópolgár az idén újrarajzolt 13 régió tanácsainak 1722 tagját választotta meg hat évre. Az eddigi 22 régióból 21-et irányított a baloldal.
A múlt vasárnapi első fordulóban a Nemzeti Front a 13 régióból hatban végzett az élen, országos összesítésben a párt a szavazatok közel 28 százalékát szerezte meg.
Korábban írtuk: A szélsőjobboldalinak címkézett, valójában már régóta zsidómegfelelési kényszerben szenvedő Nemzeti Front egyetlen régiót sem szerzett meg Franciaországban a helyi választások vasárnapi második fordulója után. Sem Marine Le Pen, sem unokahúga nem tudott győzni.
A Nemzeti Frontnak a 13 régió egyikét sem sikerült megszereznie a franciaországi helyhatósági választások vasárnapi második fordulójában, még abban a hat körzetben sem kapott többséget, ahol a múlt heti első fordulóban a legtöbb szavazatot kapta - örvendezik a HVG. Az exit poll felmérések szerint Nicolas Sarkozy exállamfő vezette jobbközép rebuplikánusok és centrumpárti szövetségesei végeztek az első helyen, másodikként pedig a kormányzó szocialisták.
A Nemzeti Front a harmadik helyre szorult. A pártelnök Marine Le Pen - aki az első fordulóban az észak-franciaországi Nord-Pas-de-Calais-Picardie régióban 40 százalékos szavazatot kapott - sem győzött, ahogy unokahúga, a 26 éves parlamenti képviselő, Marion Maréchal Le Pen a dél-franciaországi Provence-Alpes-Cote d'Azur régióban hiába végzett egy hete az első helyen, ezúttal nem tudta megszerezni a többséget.
Korábban írtuk: Zajlik a francia választások második fordulója - szocialista visszalépésekkel a Nemzeti Front ellen
A választásra jogosult 44 millió francia állampolgár 19,59 százaléka járult vasárnap délig az urnákhoz, ami 3,5 százalékponttal több mint az egy héttel ezelőtti első fordulóban.
A párizsi belügyminisztérium által közölt adatok szerint a délelőtti részvétel a 2010-es regionális választásoknál is magasabb egy százalékponttal.
Zoom
Marine Le Pen, a Nemzeti Front vezetője (Fotó: AFP - Denis Charlet)
A 2017-es francia elnökválasztás előtti utolsó országos választás végeredménye nagy mértékben múlhat a részvételen, és azon, hogy a baloldali választók követik-e a kormányzó Szocialista Párt felhívását és az áljobboldali listákra adják-e a voksukat azokban a körzetekben, ahol a kormánypárt visszaléptette jelöltjeit a Nicolas Sarkozy volt "jobboldali" államfő által vezetett Köztársaságiak javára.
A párt célja, hogy megakadályozza az első fordulóban élen végzett Nemzeti Front győzelmét.
Korábban írtuk: Megkezdődött vasárnap reggel Franciaországban a regionális választások második fordulója, amelynek tétje az, hogy a Marine Le Pen vezette Nemzeti Frontnak sikerül-e megismételnie az első fordulóban aratott győzelmét, és elnyernie egy vagy több régió irányítását.
A szavazóhelyiségek nyolc órakor nyitottak ki, az urnákat a kisebb szavazókörökben este 6, illetve 7 órakor zárják le, a nagyvárosokban este 8 óráig lehet szavazni. A 44 millió választópolgár az idén újrarajzolt 13 régió tanácsának 1722 tagját választja meg hat évre. Az eddigi 22 régióból 21-et irányított a kormányzó Szocialista Párt.
A múlt vasárnapi első fordulóban a Nemzeti Front a 13 régióból hatban végzett az élen: Alsace-Champagne-Ardenne-Lorraine (36 százalék), Bourgogne-Franche-Comté (31 százalék), Centre-Val-de-Loire (30 százalék), Languedoc-Roussillon-Midi-Pyrénées (32 százalék), Nord-Pas-de-Calais-Picardie (40 százalék) és Provence-Alpes-Cote d'Azur (40 százalék). Országos összesítésben a párt a szavazatok közel 28 százalékát szerezte meg.
Másfél évvel a 2017-es elnökválasztás előtt ez az utolsó országos szintű választás, s az elnökjelöltségre készülő Marine Le Pen pártja történelmi teljesítményként értékelhetné akár egy régió elnyerését is, amire még soha nem volt példa.
Az utolsó felmérések nagy bizonytalanságot mutatnak a Nemzeti Front esélyeit illetően a három nagy politikai erő, Marine Le Pen pártja, a Köztársaságiak és a Szocialista Párt közötti kiegyenlítettség, valamint amiatt, hogy a kormányzó baloldal visszaléptette a jelöltjeit a Nicolas Sarkozy volt, jobboldalinak nevezett államfő vezette Köztársaságiak politikusainak javára abban a három körzetben, ahol az első fordulóban a Nemzeti Front jelöltje került az élre, a baloldal pedig a harmadik helyre szorult.
Ezek közül a pártelnök, Marine Le Pen az első fordulóban a szavazatok 40 százalékát szerezte meg az északi Nord-Pas-de-Calais-Picardie-ban, míg unokahúga, Marion Maréchal-Le Pen hasonló eredménnyel győzött a dél-franciaországi Provence-Alpes-Cote d'Azur körzetben, Elzászban pedig a párt alelnöke, Florian Philippot 36 százalékkal végzett az élen.
A kormánypárt a visszaléptetések után felkérte a szavazókat, hogy adják voksukat a (kevésbé) jobboldali jelöltre, megakadályozandó a Nemzeti Front győzelmét. A felhívás elhangzása után elvégzett több közvélemény-kutatás is azt mutatja, hogy a Köztársaságiak jelöltjei legyőzik a Nemzeti Front listáit: Christian Estrosi volt ipari miniszter Dél-Franciaországban a szavazatok 54 százalékával nyerne Marion Maréchal-Le Pen 46 százalékával szemben, az északi országrészben, Nord-Pas-de-Calais-Picardie-ban pedig Xavier Bertrand volt munkaügyi miniszter győzne a szavazatok 53 százalékéval, míg Marine Le Pen a voksoknak csupán a 47 százalékára számíthatna.
Elzászban viszont nem volt hajlandó visszalépni a Szocialista Párt jelöltje, az első fordulóban 16 százalékot elért Jean-Pierre Masseret. Az ő körzetében három lista, egy összevont baloldali, egy jobboldali-centrista és a Nemzeti Fronté verseng majd a régió irányításáért, és itt akár győzhet is az utóbbi. Esélye lehet még a Nemzeti Frontnak a közép-franciaországi Bourgogne Franche-Comté régióban is, ahol szintén három lista indul.
Az első fordulót követően összevont baloldali listák három régióban (Aquitaine-Limousin-Poitou-Charentes, Bretagne et Languedoc-Roussillon-Midi-Pyrénées) állnak biztos győzelemre, de további négy régióban (Bourgogne-Franche-Comté, Centre-Val de Loire, a Párizs környéki Ile-de-France és Normandia) is esélyesebbnek tűnik az összevonások számításai alapján a baloldal a jobboldalnál, de a különbség olyan kicsi a két oldal között, hogy az egyelőre bizonytalanná teszi a voksolás végeredményét. Auvergne-Rhone-Alpes és a Pays de la Loire régiókban a jobboldali győzelem a valószínűbb, de itt is nagyon szoros küzdelem várható.
Korzikán négy lista indul, a három nagy párt mellett a sziget függetlenségért harcolók is állítottak jelölteket, s mind a négy listának esélye van a győzelemre.
(MTI - HVG nyomán)