November végén egyes Perzsa-öbölbeli arab, illetve izraeli hírügynökségek arról adtak hírt, hogy Szíriában súlyosan megsebesült Kászem Szulejmáni, az Iráni Forradalmi Gárda El-Kudsz Egységének főparancsnoka. Néhány nappal ezelőtt már arról is tudósítottak, hogy az elmúlt hónapokban a szíriai kormánycsapatok oldalán harcoló iráni fegyveresek több magas rangú és beosztású tisztje elesett, illetve megsebesült, ezért Teherán kivonja katonai tanácsadóit a szomszédos arab országból. A perzsák távozását ma az iráni külügyminisztérium cáfolta meg – jelentette a Fars Iráni Hírügynökség.
Zoom
Hizbulláh, Bassár el-Ászád és Irán – maradnak bajtársak
Mint ismert, a Hizbulláh libanoni sí'ita szervezet mellett a az Iráni Forradalmi Gárda El-Kudsz Egységének fegyveresei, magas beosztású katonai tanácsadói is részt vesznek Bassár el-Ászád szíriai elnök kormánycsapatainak oldalán a nemzetközi terrorszervezetek elleni küzdelemben. Amint arról portálunk is beszámolt, korábban fölröppent a hír, miszerint a szíriai Aleppo kormányzóság területén súlyosan – egyes hírügynökségek szerint csak könnyebben – megsebesült Kászem Szulejmáni tábornok, az Iráni Forradalmi Gárda El-Kudsz Egységének főparancsnoka. A sebesüléséről szóló hírt maga Szulejmáni cáfolta november 30-án az arab nyelvű El-Wákt című hírportálnak adott interjúban, s mivel friss képeket a cáfolathoz nem csatoltak, egyesek ekkor már a halálhírét is terjesztették.
Zoom
Kászem Szulejmáni tábornok harcosaival a szíriai Aleppo környékén
Bassár el-Ászád szíriai elnök kormánycsapatainak megsegítésére az elmúlt hónapokban valóban több ezer iráni fegyveres érkezett Szíriába, s főleg az orosz légierő beavatkozása óta a jelentősen megváltozott a katonai helyzet a 2011 óta háború sújtotta országban, magyarán a törvényesen megválasztott szíriai elnök katonái egyik győzelmet a másik után aratják. Az Iráni Forradalmi Gárda El-Kudsz Egységének fegyveresei és katonai tanácsadói leginkább az északnyugat-szíriai Idlib kormányzóság visszaszerzéséért folytatott harcokban támogatják Bassár el-Ászád seregét.
Zoom
Kászem Szulejmáni az iraki fronton
A teheráni külügyminisztérium egy meg nem nevezett magas beosztású politikusára hivatkozva a Fars Iráni Hírügynökség ma délelőtt megcáfolta a Bloomberg Hírügynökség múlt heti állítását, miszerint az Forradalmi Gárda tanácsadói és fegyveresei az elmúlt hónapokban elszenvedett veszteségeik miatt rövidesen elhagyják Szíriát. Magyarán, a perzsák maradnak Szíriában, ami sokaknak nem tetszik.
Júszef el-Kudszi – Kuruc.info