Az orosz hatóságok megerősítették hétfőn, hogy nem tartják meg a keddre tervezett orosz-török csúcstalálkozót.
A két ország között diplomáciai válság van amiatt, hogy egy török vadászgép a szíriai-török határ közelében november 24-én lelőtte az orosz légierő egyik Szu-24 típusú vadászbombázóját.
Vlagyimir Putyin orosz és Recep Tayyip Erdogan török államfő találkozójáról még november 16-án, az incidens előtt állapodtak meg.
"A találkozót nem tartják meg. Nincs előirányozva" - jelentette ki újságírók előtt Dmitrij Peszkov, az orosz elnök szóvivője.
Vlagyimir Putyin korábban elutasította, hogy a párizsi ENSZ-klímakonferencián találkozzon Erdogan elnökkel, mint ahogyan nem fogadta a telefonhívásait sem.
Oroszország egy sor megtorló intézkedést léptetett életbe Törökországgal szemben, közöttük egyes török gyümölcsök, zöldségek és baromfi behozatali tilalmát, valamint visszaállította a vízumkötelezettséget a török állampolgárok számára.
Mihail Svidkoj, a Kreml nemzetközi kulturális együttműködésért felelős különmegbízottja a TASZSZ orosz hírügynökség jelentése szerint hétfőn közölte, hogy a "politikai helyzet megváltozásáig" felfüggesztik az Ankarával való kulturális együttműködést.
Vasárnap reggel veszélyesen megközelített egy török halászhajó egy orosz rombolót az Égei-tengeren. Az összeütközés elkerülésére az orosz haditengerészet Szmetlivij nevű rombolója figyelmeztető lövéseket adott le a török hajóra - közölte az orosz védelmi minisztérium.
Az orosz védelmi minisztériumba bekérették Törökország moszkvai nagykövetségének katonai attaséját, hogy tiltakozásukat fejezzék ki az ügy miatt.
(MTI)