Törökországba látogatott kedden Ash Carter amerikai védelmi miniszter, hogy nagyobb katonai támogatást kérjen az Iszlám Állam (IÁ) elnevezésű dzsihadista terrorszervezet elleni nemzetközi koalíció hadműveleteihez. A politikus közel-keleti körútjának első állomásaként érkezett a dél-törökországi Incirlik légi támaszpontra.
Carter a repülőn újságíróknak azt mondta: Ankarának hatásosabban kell védenie a szíriai határt, különös tekintettel arra a mintegy 100 kilométer hosszú szakaszra, amely az IÁ fennhatósága alatt álló területek mentén húzódik. Meg nem erősített jelentések szerint ezen a részen több olyan külföldinek sikerült átjutnia, akik a terrorszervezethez csatlakozva kiképzésen vettek részt, majd harcosként tértek vissza nyugatra. Az IÁ ebben a térségben illegális olajkereskedelmet is folytat.
A politikus hangsúlyozta: "Törökországnak óriási szerepe van az Iszlám Állam elleni küzdelemben. Nagyra értékeljük munkájukat. Azt szeretnénk, ha még többet tennének az ügy érdekében."
Ez azt jelenti, hogy a török csapatok adott esetben levegőben és szárazföldön is támogatást nyújthatnának - fejtette ki. Az ország földrajzi helyzete szükségessé teszi, hogy határait jobban felügyelje.
Carter kifejtette: az egyeztetések során olyan új taktikákat mutat be, amelyeket a küzdelemben használnak majd, és megnevez olyan új segítségnyújtási módokat, amelyekkel a koalíció partnerországai felgyorsíthatják a terrorszervezet megsemmisítésének folyamatát.
Kedden Szaúd-Arábia bejelentette, hogy létrehoz egy 34 államból álló iszlám katonai szövetséget, amely "a terrorizmus ellen harcol" (miközben valójában ők a terrorizmus legnagyobb támogatói - a szerk.).
Az Incirlik légi támaszpont az Egyesült Államok vezette nemzetközi koalíció légitámadásainak bázisa. Szeptember elején még 15, jelenleg 59 amerikai, török, katari és német vadászrepülőgép, valamint drón indul bevetésre a támaszpontról.
(MTI nyomán)