Légitámadás ért egy üzemanyagpiacot kedden Szíriában: harmincöten meghaltak vagy megsérültek, több tartálykocsi megsemmisült – közölte két ellenzéki megfigyelő csoport.
A piac "mérsékelt ideológiájú felkelők kezén" van, mégis főleg olyan dízelt árulnak ott, amely az Iszlám Állam területeiről származik.
Úgy tudni, hogy a támadást orosz harci repülők hajtották végre. A piac Máret-al-Nászan faluban van, Szíria északi részén. Az AP amerikai hírügynökség megjegyzi, hogy az Iszlám Állammal több felkelő csoport is harcban áll, mégis kereskedik velük: olajért zöldséget, gyümölcsöt ad.
Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központjának vezetője, Rami Abdrurrahman azt mondta, hogy a keddi légitámadás a piac ellen az Iszlám Állam elleni hadjárat része volt.
Mind Oroszország, mind az Egyesült Államok vezette koalíció harci repülői már több száz olyan tartálykocsit semmisítettek meg, amelyek az Iszlám Állam olajmezőiről, Szíria keleti részéről szállítják az olajat az ország más területeire. Emellett olajipari létesítményeket is támadnak. Az Iszlám Állam legfőbb jövedelemforrása az olajipar ugyanis.
A dízelt egyre többen keresik Szíria északi részén a tél miatt, mert sokan azzal fűtenek. A légicsapások miatt azonban egyre kisebb a kínálat, így az árak meredeken emelkednek.
(MTI)