Az ENSZ Biztonsági Tanácsa csütörtökön egyhangú határozatot hozott arról, hogy megfossza az Iszlám Államot a különböző illegális tevékenységekből származó pénzügyi forrásaitól.
Először hoztak döntést egy olyan ülés keretében, amelyben a BT tagállamait a pénzügyminiszterek képviselték. Az Egyesült Államok és Oroszország által kezdeményezett határozat értelmében fokozni kell a nyomást a dzsihadista szervezetre, és különféle módon meg kell akadályozni, hogy pénzügyi forrásokhoz jusson, különös tekintettel az olaj illegális kereskedelmére.
Eddig is érvényben volt már a világszervezetnek olyan határozata, amely általában a terrorszervezetekre - tehát az al-Kaidára is, és más, hozzá kötődő csoportokra is - vonatkozott, ezúttal azonban az Iszlám Államra külön szankciós rendszert dolgoztak ki.
A tagállamok miniszterei azért összpontosítottak különleges figyelmet erre a szervezetre, mert kiterjedt területeket tart ellenőrzése alatt Irakban és Szíriában, ugyanakkor pénzügyi bevételei különféle bűncselekményekből származnak.
Az ülés résztvevői rámutattak, hogy elsősorban a szervezet által elfoglalt területek olaj- és földgázmezőiről kitermelt nyersanyagot csempészik át a dzsihadisták a török határon, és ott szereznek törvénytelen úton pénzt. Csakhogy a terroristák jelentős pénzügyi forrásokhoz jutnak emberek megzsarolása, elrabolt régiségek, műkincsek eladása révén, akárcsak emberrablások által kicsikart váltságdíjakból, ember- és fegyverkereskedelemből.
A BT-határozat megköveteli minden államtól, hogy fogadjanak el törvényeket, amelyek szigorú büntetéseket helyeznek kilátásba a dzsihadistákat finanszírozókkal szemben. A világszervezet testülete azt is várja az országoktól, hogy különféle intézkedések révén segítsék elő, hogy az Iszlám Állam ne jusson pénzügyi bevételekhez.
Jacob Lew, az Egyesült államok ortodox zsidó pénzügyminisztere, aki a BT csütörtöki ülésén elnökölt, elmondta: az Iszlám Állam mintegy 500 millió dollárra tett szert az olaj feketepiaci eladásaiból, és további dollármilliókhoz jutott zsarolásokból, emberrablásokból.
Figyelmeztetett arra is, hogy a szervezetnek szüksége van a nemzetközi pénzügyi rendszer "megcsapolására" is, olajlétesítmények és kommunikációs eszközök beszerzésére, ezen kívül fizetnie kell saját embereinek, fegyverekre kell szert tennie, biztosítani akarja az ellenőrzése alatt lévő területeken élők számára az alapvető szolgáltatásokat.
Az Iszlám Állam elleni harc keretében egyébként az Egyesült Államok vezette katonai koalíció legfontosabb feladatának tekinti, hogy megfossza a terrorszervezetet azoktól a csempészútvonalaktól, amelyek révén külföldi fegyveresekkel töltheti fel sorait, és törvénytelen kereskedéssel finanszírozhatja tevékenységét.
(MTI nyomán)