Petro Porosenko ukrán elnök izraeli látogatásának utolsó eseményeként szerdán este elzarándokolt a jeruzsálemi Siratófalhoz. Az Jeruzsálem óvárosi kirándulást eredetileg szerdán a kora délutáni órákra tervezték, ám a Jaffai kapu előterében történt, négy halálos áldozattal végződött késeléses merénylet miatt a vendéglátó izraeliek a sétát eredetileg lemondták – írja a Divvuáh Risoni izraeli hírportál.
Zoom
Porosenkónak előmondják a héber imádságot a Siratófalnál
Petro Porosenko (Walzman) ukrán elnök az eredeti tervek szerint szerdán a kora délutáni órákban kereste volna fel a megszállt Jeruzsálem óvárosában álló Siratófalat, de az éppen akkor elkövetett, végül is négy halálos áldozatot (a két palesztin elkövető és a megkéselt, illetve meglőtt két zsidó halálos áldozat) követelő késeléses merénylet miatt a látogatást a vendéglátó izraeliek biztonsági okok miatt lemondták. Porosenko ezért ebéd után Jeruzsálemből elindult Tel-Avivba, ám félúton meggondolta magát, visszafordult Jeruzsálembe, és követelte, hogy vigyék egyenesen a Siratófalhoz.
Zoom
Porosenko összehajtogatja a megírt kérőcédulát
Az ókori zsidó szentély platóját megtámasztó Nyugati Falhoz (Siratófal) érkezte után Porosenko rögtön politikai nyilatkozatot tett a nagy számú újságíró jelenlétében: „Eljöttem mégis a Siratófalhoz, és tudatom az egész világgal azt, hogy valójában mi is történt itt. Úgy döntöttem, azért nem mondok le erről a látogatásról, hogy a terror ne érje el a célját”, mondta az ukrán elnök, majd így folytatta: „Meg kell mutatnunk, hogy a terror nem győzedelmeskedhet felettünk – sem az Amerikai Egyesült Államokban, sem Odesszában, sem Kijevben és természetesen itt, Jeruzsálemben sem.”
Zoom
Bedugja a kérőcédulát a fal kövei közé
A Siratófalnál Porosenkót (aki csak apai részről zsidó, tehát a zsidó fajvédelmi vallástörvények értelmében tőről metszett gojnak számít – J. K.) mások mellett Smuél Rabbinovics, a Siratófal és más szent helyek rabbija fogadta. Porosenko a Siratófal előtt imát mondott, úgy, hogy valaki kinyitott imakönyvből előmondta neki a szöveget, amit ő szépen megismételt – J. K.), majd úgynevezett kérőcédulát (kvitlit) dugaszolt a Siratófal heródeánusi kövei közé. A hiedelem szerint a Siratófal kövei közé gyömöszölt cédulára írt kérelmek egyenesen Isten trónusa elé kerülnek.
Petro Porosenko a Siratófal látogatókönyvébe pedig ezt írta: „Nagy megtiszteltetés számomra az, hogy itt lehettem. Imádkozom a békéért és a nyugalomért, Ukrajnáért és az ukrán népért, valamint az Ukrajna és Izrael közti barátságért.”
J. el-Kudszi – Kuruc.info