Kilenc civilt öltek meg a békés muszlim vallásból ízelítőt nyújtó támadók.
Hét embert lelőttek munka közben, kettőt pedig kézigránáttal gyilkoltak meg muzulmán lázadók Sultan Kudarat tartományban, Mindanao szigeten. A lázadók menekülés közben túszokat is ejtettek, akiket pajzsként használtak, amíg a katonák a nyomukban voltak. A túszokat végül elengedték. A fegyveres erők az akció során legalább öt lázadóval végeztek.
Zoom
A muzulmánok ugyanis önálló államot akarnak létrehozni a zömében katolikusok lakta szigetországban, ezért támadnak.
A Bangsamoro Iszlám Szabadságharcosok 2011-ben vált ki a Moro Iszlám Felszabadítási Frontból (MILF). A MILF és a hadsereg között 2014 márciusa óta tűzszünet és békemegállapodás van érvényben, amelynek keretében a moro népcsoport autonómiát élvez, a MILF pedig vállalta, hogy leszereli 11 ezer fős gerillahadseregét.
Tűzszünet van december 23-a óta 12 napig a hadsereg és a fennállásuk 46. évfordulóját ünneplő maoista lázadók között is.
Rendőrségi tisztségviselők elmondták, hogy a Bangsamoro csoport az internetre feltett videók tanúsága szerint hűséget esküdött az Iszlám Állam közel-keleti dzsihadista szervezetnek, de arra egyelőre nincs bizonyíték, hogy volna közvetlen kapcsolat közöttük.
(MTI - Wall Street Journal nyomán)