Több ezren tüntettek hétfőn Teheránban Szaúd-Arábia ellen, amely nemrég kivégeztetett egy befolyásos síita főpapot, majd az iráni nagykövetségét ért támadások után megszakította diplomáciai kapcsolatait az iszlám köztársasággal - jelentette az AFP helyszínen tartózkodó fotósa.
A Husszein imám téren gyülekező mintegy háromezer ember a szaúd-arábiai uralkodócsaládot ócsárolta, amely az elmúlt hét végén kivégeztette Nimr al-Nimr síita ajatolláhot, tüntetéseket szítva ezzel szerte a Közel-Keleten. A korábbi ellenzéki megmozdulásokban aktív és a szaúdi síita kisebbség jogaiért szót emelő Nimr al-Nimr ajatolláhot, akit Szaúd-Arábiában terrorizmus miatt ítéltek el, 46 más elítélttel együtt végezték ki szombaton.
Teheránban a feldühödött tömeg amerikai és izraeli zászlókat égetett. A "nagy sátánnak", illetve "kis sátánnak" is nevezett országokat tartja Irán legfőbb ellenlábasainak a nemzetközi viszonyokban, ráadásul az Egyesült Államok Rijád egyik legszilárdabb támogatója.
A szaúdi zászló csak azért nem jutott társai sorsára, mert azon a muszlimok hitvallása (Nincs más Isten, csak Allah, és Mohamed az ő prófétája) olvasható.
Néhány tüntető az iráni külügyminisztériumhoz címezte sértő szavait, amelynek szerintük elsőként kellett volna kezdeményeznie a diplomáciai kapcsolatok megszakítását Rijáddal.
Vasárnap két teheráni demonstráció során ezernél is többen tüntettek a szunnita királyság ellen, és több iráni nagyvárosban is hasonló megmozdulások voltak. Több száz feldühödött iráni rátámadt Szaúd-Arábia teheráni nagykövetségére, felgyújtották és részben lerombolták az épületet. Hasonló támadás érte a királyság mashadi konzulátusát is.
Bár mintegy negyven zavargót letartóztattak, az agressziót pedig Haszan Róháni iráni elnök is elítélte, Rijád vasárnap este befagyasztotta diplomáciai kapcsolatait Teheránnal, majd hétfőn Bahrein és Szudán is követte Szaúd-Arábia példáját.
(MTI)