Öngyilkos merényletre készülhetett az előző hónap végén Belgiumban őrizetbe vett két feltételezett terrorista egyike, a számítógépén talált búcsúüzenetből legalábbis erre lehet következtetni - közölték rendőrségi források szerdán.
A Mohammed Karay számítógépén talált üzenetben az áll, hogy a férfi kész a mártírhalálra, konkrét merényletről azonban nincs szó - közölte a Wall Street Journal (WSJ).
"Ez tipikusan olyan levél, amelyet olyasvalaki írhatott, aki öngyilkosságot akar elkövetni egy terrortámadás során" - mondta az újságnak egy neve elhallgatását kérő illetékes.
Azt egyelőre nem sikerült teljes bizonyossággal megállapítani, hogy mikor keletkezett a levél, az eddigi információk szerint decemberben.
Karay ügyvédje szerint védence családtagjai tudtak a levélről, de azt persze tagadják, hogy az öngyilkos búcsúüzenet lenne. A rokonok azt állítják, hogy a férfi azzal a céllal írta az üzenetet, hogy holttestét apja sírja mellett temessék el, ha "esetleg meghalna motorbalesetben".
A belga fővárosban törölték a hagyományos szilveszteri tűzijátékot, miután a szövetségi ügyészség múlt kedden bejelentette, hogy merényletekre készülő feltételezett terroristákat fogtak el, akik az ünnepek alatt terveztek lecsapni Brüsszel több jelképes helyszínén. A házkutatások során katonai egyenruhákat és az Iszlám Államtól származó propagandaanyagokat találtak, fegyvereket vagy robbanószert azonban nem.
Az eddigi információk szerint a két gyanúsítottnak nincs köze a november 13-ai párizsi merényletekhez, amelyekben százharminc ember vesztette életét.
(MTI)