Dél-Korea pénteken felújította a hangszórós propagandaüzenetek közvetítését a határon át Észak-Koreába, válaszul arra, hogy Phenjan két nappal ezelőtt végrehajtotta immár negyedik kísérleti nukleáris robbantását. Észak-Korea korábban "közvetlen hadüzenetnek" nevezte a területére irányuló ellenséges propagandát, és megtorlással fenyegetett.
A dél-koreai hadsereg tavaly augusztusban egyszer már felújította ezt a tevékenységét. Ennek oka az volt, hogy a két Korea határán húzódó demilitarizált övezetben felrobbant egy akna, ami súlyosan megsebesített két dél-koreai katonát.
Észak-Korea ágyúból akkor lövéseket adott le a hangszórók felé, amire a dél-koreai tüzérség válaszolt. Ezt követően tárgyalóasztalhoz ültek a felek, Pak Gun Hje dél-koreai elnök és Kim Dzsong Un észak-koreai vezető legmagasabb rangú katonai tanácsadói megállapodtak a két ország közötti feszültség csökkentéséről, egyben a propagandaüzeneteket közvetítő hangszórók leállításáról.
Észak-Korea szerdán bejelentette, hogy sikeres hidrogénbomba-kísérletet hajtott végre. A nemzetközi közösség egyhangúlag elítélte a lépést, egyúttal pedig súlyos kételyeket fogalmazott meg azzal kapcsolatban, hogy Phenjan valóban hidrogénbombát robbantott.
(MTI)