Több tízezer katona és civil gyűlt össze pénteken Phenjan különböző részein, hogy kötelezően megünnepeljék az ország negyedik nukleáris kísérleti robbantását.
Zoom
Phenjan szerdán jelentette be, hogy aznap sikeres kísérleti robbantást hajtott végre hidrogénbombával. Dél-koreai közlés alapján azonban vélhetően nem hidrogénbombáról, hanem egy fúzióval felerősített atombombáról lehetett szó. Biztosat azóta sem tudni.
Az észak-koreai fővárosban pénteken az emberek táncoltak az utcákon, a tereken és zárt létesítményekben is. (Ha így megy tovább, ennek mintájára Németországban hamarosan törvénybe is iktatják, hogy kötelező örömtáncot lejteni minden migránstranszport érkezésekor, maguktól ugyanis már nem valószínű, hogy flüchtlingenwillkommeneznének - a szerk.)
Az észak-koreai állami média szerint a különböző helyszíneken ott voltak az ország vezetői, köztük Pak Pong Csu miniszterelnök.
Zoom
A legnagyobb tömeg - az állami média becslése alapján 100 ezer ember - az országalapító néhai Kim Ir Szenről, a jelenlegi vezető Kim Dzsong Un nagyapjáról elnevezett téren, Phenjan központjában gyűlt össze.
A téren katonák álltak egy transzparens alatt, amelyre az volt írva: "Lelkesen ünnepeljük történelmi jelentőségű nemzeti eseményünket, az első hidrogénbomba-kísérlet sikerét."
Zoom
Az AP hírügynökség szerint nem lehet tudni, hogy Kim Dzsong Un ott volt-e az ünnepségeken. A diktátornak ráadásul ma van a születésnapja – állítólag.
(MTI - AP nyomán)