Darabokra szedték, majd megsemmisítették Mao Ce-tung óriási aranyszobrát a kínai hatóságok. A 37 méter magas monstrumot egy elszigetelt - és a forradalmár által "terrorizált" - kínai faluban készültek felavatni.
Zoom
Mégsem avatnak Mao Ce-tung monstrumszobrot Tong-csiuban. Az óriási Mao-szobor építése a kezdetektől fogva érzékenyen érintette a kínai település lakóit, mivel a régióban több tízmillióan haltak éhen politikai intézkedései nyomán.
A nemzetközi sajtó már a hét elején felkapta az abszurd történetet, és napokon keresztül gúnyolódtak az építkezésen. Még nem tudni, hogy a vicckampány közrejátszott-e az építkezés leállításában. A kínai People's Daily jelentései szerint amúgy sem kapott hivatalos engedélyt a szoboremelés, és csak idő kérdése volt a lerombolás.
A Kínai Népköztársaság alapítója arany színű szobrát a helyi vállalkozók által összedobott 3 millió jenből húzták volna fel, összesen 134,5 millió forintnak megfelelő összegért. Az emlékmű építésébe a helyi gazdáknak és a falusiaknak is kötelező lett volna besegíteniük, "félretéve a múlt sérelmeit".
A mosolygó szobor megépítésének helyszíne már a kezdetekben is számos kritikával szembesült, a furcsa helyszínválasztás mellett legtöbbször a temérdek kidobott pénzre hivatkoztak.
Kínában még mindig hatalmas tiszteletnek örvend Mao Ce-tung, a kínai elnök is történelmük egyik legnagyobb alakjának szokta nevezni a néhai diktátort.
(MTI)