Azonnali hatállyal nyugdíjazták a kölni rendőrség első emberét - írja a Die Welt. Ralf Jäger, Észak-Rajna-Vesztfália belügyminisztere azzal indokolta Wolfgang Albers kirúgását, hogy hiteltelenné vált a lakosság szemében.

Mint kiderült, Kölnben a zaklatók közül közel százat igazoltattak a rendőrök már szilveszter éjszaka, akik szíriai, iraki és afganisztáni regisztrált "menekültek" voltak. Erről több rendőrtiszt maga számolt be a Die Weltnek.
A nyilatkozatuk ellentmond a kölni rendőrfőkapitány korábbi szavainak, aki keddi sajtótájékoztatóján azt hazudta, hogy kevés információjuk volt a támadók személyazonosságáról. Emiatt egyre többen követelték Albers távozását.
Frissítés: bár többször is fel lett ajánlva, nem kértek erősítést
A Frankfurter Allgemeine Zeitung információi szerint a duisburgi központi rendőri hivatal szilveszter éjszakáján többször is erősítést kínált a kölni rendőri vezetésnek, ám ők ezt minden alkalommal visszautasították.
A kölni rendőrség a kölni szilveszteri események alatt folyamatos kapcsolatban állt a tartományi központi rendőri hivatallal, akik több alkalommal is erősítést kínáltak a Rajna-parti város rendőri vezetésének - írja a Frankfurter Allgemeine Zeitung. A kölni rendőrség vezetése azonban többször is visszautasította a duisburgi hivatal ajánlatát, akik egy komplett századot a városba tudtak volna vezényelni szóvivőjük szerint.
A duisburgi hivatal szóvivője megerősítette azokat az értesüléseket, miszerint a kölni rendőrség a szilveszter éjszakai bevetések tervezésekor eredetileg több rendőrt kért, mint amennyit kapott – de ez még így is a duplája volt az elmúlt években megszokottaknak: „A kölni kollégák a bevetés napján is igényelhettek volna további erősítést”.
(Die Welt - Origó - FAZ - Mandiner nyomán)