A WDR (Westdeutscher Rundfunk) egyik újságírónője nagy port kavart, amikor egy holland rádiónak azt nyilatkozta, hogy a német közszolgálati médiának pozitív színben kell feltüntetnie a kormány menekültpolitikáját - írja a Tagesspiegel nevű német lap.
Claudia Zimmermann az L1 rádiónak adott interjút a sáskajárás alatti híradásról, amikor azt mondta: "Természetesen arra utasítottak minket, hogy kormánypártian tudósítsunk".
A műsorban a szilveszteri kölni eseményekről és a németországi hangulatról is beszéltek. Zimmermanntól megkérdezték, hogy a WDR munkatársaként pozitívan kellett-e tudósítania a betolakodókról. "Közszolgálati rádió vagyunk, így arra ösztönöznek minket, hogy a problémát pozitívabb módon közelítsük meg. Merkel befogadó politikájától kezdve addig, amikor a hangulat megváltozott és egyre több kritikus hangot lehet hallani a média és a politika részéről is" - fogalmazott.
Zimmermann azt is mondta, hogy az utasítás több közszolgálati rádiócsatornára is vonatkozik.
A WDR kiakadt újságírója nyilatkozatán. Zimmermann évek óta szabadúszóként dolgozik a rádiónál. A csatorna szerint az, amiről munkatársuk beszámolt, egy kicsit sem egyezik a cég hozzáállásával. A rádió megvizsgálja az ügyet és leül Zimmermannal is egyeztetni a kijelentéseiről.
(HVG nyomán)