Szlovénia nem akar közös határvédelmet Ausztriával és Németországgal, és elveti annak lehetőségét, hogy ez a két ország rendőröket küldjön a szlovén-horvát határszakasz megerősítésére - közölte Vesna Györkös Znidar szlovén belügyminiszter hétfői sajtótájékoztatóján.
Znidar szerint Szlovénia déli határának közös őrizete még inkább növelné annak esélyét, hogy az ország gyűjtőközponttá váljon, ahol ott maradnak azok a migránsok, akiket Ausztria és Németország nem akar fogadni. Ugyanakkor reményét fejezte ki, hogy az új horvát kormánnyal jobb lesz az együttműködés a migrációs válság kezelésében, mint a korábbival volt.
A miniszter szerint az illegális bevándorlók regisztrációját Horvátországnak kellene elvégeznie a jelenlegi szerb-horvát határon, nem pedig Szlovéniának a horvát-szlovén határon.
"A mai nehéz helyzetben Szlovénia szemszögéből fontos, milyen lépéseket tesz Horvátország, hiszen Zágráb konstruktív együttműködése nélkül nehezen elképzelhető, hogy hatékonyan tudjuk ellenőrizni a migránsáradatot" - húzta alá.
A szabályok állandó változtatása, valamint Ausztria és Németország egyre kisebb hajlandósága a migránsok fogadására Szlovéniát arra sarkallja, hogy kétoldalú megbeszéléseket folytasson a környező országokkal a migrációs válság kezeléséről - hangsúlyozta Znidar.
Az osztrák kormány még a múlt héten határvédelmi együttműködést kezdeményezett Szlovéniával és Horvátországgal. Bécs álláspontja szerint már a horvát uniós külső határon vagy legalább a szlovén-horvát határnál vissza kellene fordítani a hamis iratokkal vagy papírok nélkül érkező menedékkérőket, amihez közös határőrizetet javasolt.
Ausztria rendőröket küldött volna a szlovén és a horvát határszakasz megerősítésére abban a reményben, hogy ennek révén már január végén csökkenhetett volna a migránsok beáramlása hozzá és Németországba.
(MTI nyomán)