Az olasz semmitőszék felmentette azt a férfit, aki részegen meg akart vesztegetni egy rendőrt. Az indok: száz euró túlságosan kevés ahhoz, hogy korrupciónak minősüljön.
A vádlott mellett szólt a bírósági döntés szerint az is, hogy részeg volt, tehát nem volt „teljes ítélőképessége” birtokában – számolt be a today.it-re hivatkozva a The Local.
Az olasz törvények szerint az minősül korrupciónak, ha az „ajánlatot megfelelő komolysággal teszik”, és „a kísérlet alkalmas arra, hogy pszichológiailag felkavarja a közszolgát”. Ez száz euró és egy részeg alak estében kizárt, ezért a férfi ellen ejtették a vádakat.
Legalábbis a korrupciót illetőket; ittas vezetésért felelősségre vonják – ezért Olaszországban 500-6200 eurós büntetés jár. Emellett 6-12 hónapra visszavonhatják a jogosítványát, illetve ugyanennyi időre rács mögé is kerülhet, attól függően, mennyi alkoholt fogyasztott.
Nem ez volt egyébként a testület első bizarr ítélete. Tavaly elutasították a Fiat keresetét, hogy elbocsáthassák azt az alkalmazottjukat, aki ebédidőben pornót nézett.
Nem volt ugyanis bizonyíték arra, hogy a munkaidejét is ilyesmivel töltötte volna.
(Origó)