Németországban fenntartják a határellenőrzést a menekültválság miatt, és egyelőre nem lehet tudni, hogy meddig – ezt derült ki Thomas de Maiziere szövetségi belügyminiszter egyik rádióinterjújából. Szeptemberben vezették be a szigorítást, és februárban jár le az erre adott engedély, de biztosan kérik majd a meghosszabbítását az Európai Bizottságnál.
Németország szinte ugyanolyan határigazgatási eljárást alkalmaz a menedékkérőkkel szemben, mint Ausztria. "Mi is visszautasítunk embereket, akik érvényes papírok nélkül érkeznek, és nem akarnak Németországban menedékjogot kérni" – mondta a miniszter. Hozzátette, hogy a német hatóságok már néhány hete "csaknem valamennyi" beérkező menedékkérő teljes körű regisztrációját el tudják végezni.
Nemcsak a menekülthullám kezelése javult, hanem maga a hullám is csillapodott: januárban eddig naponta átlagosan 2 ezer menedékkérő érkezett, ami jelentős csökkenés tavaly őszhöz képest.
Ugyanakkor a miniszter szerint ez "még nem elég", ráadásul a csökkenésben a rossz időjárásnak is szerepe van, dolgoznia kell ezért a megoldásokon: az uniós külső határ megerősítésén, valamint hazájukban kell segíteni azokat, akik esetleg útra szeretnének kelni.
Kérdésre válaszolva nem kívánta pontosítani, hogy szerinte meddig van még idő az európai megoldásra.
Később egy berlini sajtóeseményen tett nyilatkozatában bírálta a menedékkérők számának maximálását előirányzó osztrák döntését. Azt mondta, hogy "ameddig csak lehet", el kell kerülni az olyan nemzeti szintű döntéseket, amelyek hatással vannak más országokra.
(MTI)