Tikritet és Szindzsárt követően újabb iraki nagyvárosban, Ramádiban leltek tömegsírra a katonák - közölte hétfőn Sky News Arabíja hírtelevízió.
Az iraki biztonsági erők a tömegsírt a kormányerők által felszabadított Ramádi központi kerületében, el-Dzsamaijában találták. Kormányzati értesülések szerint "a tömegsírban nem kevesebb mint 40 ember teste fekszik, túlnyomó többségükben az iraki hadsereg katonái". Az iraki titkosszolgálat úgy véli, hogy a halálos áldozatokért az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezet tehető felelőssé, amely a közelmúltban ellenőrzése alatt tartotta a várost.
Az iraki kormánycsapatok tavaly december végén jelentették be, hogy "teljesen felszabadították" Ramádit, a nyugat-iraki Anbár tartomány székhelyét. Az iraki fővárostól, Bagdadtól mintegy száz kilométerre található város tavaly májusban került az IÁ szélsőségesei kezére.
Szaláheddín tartományi székhelyének, Tikritnek és környező településeinek 2015 márciusában történt felszabadításakor találtak több tömegsírt a kormánycsapatok, amelyekben polgári lakosokat és az iraki hadsereg katonáit temették el.
Tavaly decemberben az ENSZ emberi jogi főbiztosának hivatala helyi értesülésekre hivatkozva arról számolt be, hogy mintegy tizenhat tömegsírt találtak a szélsőségesektől visszafoglalt Szindzsárban. Az első tömegsírokat napokkal a város felszabadítását követően találták meg. Szindzsár központjában közel 78 idősebb nő, a várostól 15 kilométerre pedig 50-60 férfi, gyermek és nő holttestére leltek - közölte egy helyi biztonsági forrás. De a azt megelőzően is feltártak a város vonzáskörzetében egy több mint 120 holttestet rejtő sírt.
(MTI)