Egy orosz vadászgép 6 méterre, vagyis veszélyes közelségbe került egy amerikai felderítő repülőgéphez a Fekete-tenger felett. Az esetet Washingtonban újabb orosz provokációnak minősítették.
Egy hétfői incidens során egy RC-135U típusú katonai felderítő gép a szokásos útvonalon repült a Fekete-tenger feletti nemzetközi légtérben, amikor egy Szu-27-es orosz vadászgép befogta, ráadásul "nem biztonságosan és nem szakszerűen" tette ezt - mondta Michel Baldanza, a Pentagon szóvivője. A Pentagon vizsgálja az eset körülményeit - tette hozzá a szóvivő.
Daniel Hernandez, az amerikai hadsereg európai parancsnokságának szóvivője is beszámolt a történtekről a The Washington Free Beacon című lapnak nyilatkozva. A Pentagon illetékesei szerint az orosz gép kevesebb mint húsz lábra - nagyjából hat méterre - közelítette meg az amerikai gépet, egy ideig mellette repült, majd hirtelen mozdulattal bedőlt, és elrepült, ekkor azonban sugárnyalábjával megzavarta az amerikai gép vezérlőrendszerét.
Az amerikai védelmi minisztérium illetékesei szerint a felderítő gép ekkor mintegy 55 kilométerre volt a partoktól, jócskán a nemzetközi légtérben, és igen nagy távolságra az orosz felségterületektől.
Orosz és amerikai szakértők csütörtökön tartották meg az egyeztetések újabb fordulóját a szíriai légi bevetések biztonságáról, de a videokonferencia után kiadott tájékoztatóban nem volt szó erről az esetről. Az elmúlt hónapokban több hasonló légi incidens történt orosz és amerikai katonai repülőgépek között a Fekete-tenger térségében.
(MTI)