Befutott a szíriai béketárgyalások helyszínére az ellenzék fő erejét képviselő Tárgyalási Főbizottság (HMC) küldöttsége. Szóvivőjük bejelentette: készek előfeltételek nélkül tárgyalni Damaszkusz képviselőivel. Előzetes információk szerint már vasárnap megkezdődhet a szíriai rendezést célzó tárgyalások következő fordulója.
Szalím al-Muszlat, a HMC szóvivője azt mondta megérkezésük után: a HMC követelni fogja, hogy Bassár el-Aszad szíriai elnök engedje szabadon a börtönökben fogva tartott mintegy háromezer nőt és gyereket, és tegye lehetővé a segélyek eljuttatását a kormányerők által körülzárt területekre, de ezek - tette hozzá - nem előfeltételei a tárgyalásoknak.
"Ezek nem a feltételeink. Megérkeztünk, és készek vagyunk megkezdeni a tárgyalásokat, de azért is vagyunk itt, hogy szavatoljuk az ENSZ BT határozatának végrehajtását. Készek vagyunk tárgyalni. Azért érkeztünk, hogy siker koronázza a békefolyamatot" - mondta Muszlat.
A tárgyalások helyszíne a genfi ENSZ-központ. A Tárgyalási Főbizottság mögött ellenzéki politikusok és fegyveres csoportok koalíciója áll, amely decemberben alakult meg a tárgyalások szándékával. A HMC eddig azt mondta, hogy nem áll szóba a damaszkuszi rendszer képviselőivel, amíg a kormány nem szünteti be a civilek elleni légitámadásokat és a települések ostromát.
Muszlat szerint már vasárnap tárgyalóasztalhoz ülnek Staffan de Mistura ENSZ-megbízottal, aki közvetít a pénteken Genfben megkezdődött megbeszéléseken a damaszkuszi kormány és az ellenzéki csoportok képviselői között. Hírügynökségi jelentések szerint a HMC küldöttsége legalább húszfős, és a tagjai között van egy nő is.
(MTI)