Az al-Kaida terrorhálózat észak-afrikai szárnya (AQIM) szabadon engedte annak az ausztrál házaspárnak a női tagját, amelyet január 15-én Burkina Fasóban raboltak el, ugyanazon a napon, amikor az AQIM végrehajtotta a 30 halálos áldozattal járó terrorista támadását az ország fővárosában, Ouagadougouban.
A nyolcvanas éveiben járó Jocelyn Elliottot a nigeri elnök, Mahamadou Issoufou mutatta be szombaton a Burkina Fasóval szomszédos Niger egyik délnyugati városában, Dossóban. Az elnök azt mondta, mindent megtesznek azért, hogy elérjék az asszony férjének, Ken Elliottnak a szabadon engedését is.
Az AQIM pénteken bejelentette, hogy emberei rabolták el a házaspárt, és hogy az asszonyt feltétel nélkül szabadon bocsátják, részben a közvélemény nyomása hatására, részben mert az al-Kaida vezetői azt az iránymutatást adták nekik, hogy nőket ne vonjanak be a háborúba.
Egyelőre nem ismert, hogy Jocelyn Elliott hogyan nyerte vissza a szabadságát, és hogy miként jutott Nigerbe.
Az ausztrál házaspár 1972 óta működtet egy 120 ágyas klinikát a Burkina Fasó-i Djibo városban, amely közel fekszik a mali határhoz. Djibóban rabolták el őket ugyanazon a napon, amikor az AQMI Ouagadougouban megtámadott egy kávézót és egy szállodát.
(MTI)