Őrizetbe vették az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezet hét tagját az oroszországi Jekatyerinburgban; a terroristák Moszkvában és Szentpétervárott akartak merényleteket elkövetni - közölték hétfőn helyi hírügynökségek.
Az Interfax az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálatra (FSZB) hivatkozva arról számolt be, hogy az őrizetbe vetteknél tartott házkutatás során a hatóságok robbanószerkezetek készítésére alkalmas laboratóriumra bukkantak. A rejtekhelyen elektronikus gyújtószerkezeteket, lőfegyvereket, gránátokat, robbanószerkezetek alkotóelemeit, valamint szélsőséges irányzatú irodalmat foglaltak le.
A nyomozás feltárta, hogy a Törökországból érkezett iszlamisták a terrorcselekmények elkövetése után Szíriába akartak távozni, hogy részt vegyenek az Iszlám Állam harcaiban. A merényleteket Moszkvában, Szentpétervárott és Szverdlovszk megyében készültek végrehajtani. A csoport Oroszország és a közép-ázsiai köztársaságok állampolgáraiból szerveződött.
Az orosz titkosszolgálatok adatai szerint az IÁ-ban egy különleges alegység tevékenykedik, amely oroszországi és európai terrorcselekményeket készít elő. A "Félkarú" ragadványnevén ismert Ahmed Csetajev vezette csoportban többségében észak-kaukázusiak vannak.
(MTI)