Izraelben, a Földközi-tengerparti Ásdod városában ma éjszaka összetűzések voltak a katonai behívónak nem engedelmeskedő ortodox zsidó fiatalok támogatói, illetve a begyűjtésükre kivezényelt katonai és a városi rendőrség között: a bandába verődött ortodox zsidó fiatalok fölborítottak egy katonai rendőrségi autót, kővel dobálták meg, szidalmazták a behívóparancsnak nem engedelmeskedők letartóztatására érkező katonai rendőröket, majd a kimenekítésükre siető városi rendőröket – számol be a Jiszráél Há-Jom hírportál és a Jediot Áháronot világhálós kiadása.
Zoom
Izraelben az egészséges, ötven év alatti, nem arab származású férfi állampolgár köteles hosszabb-rövidebb időre bevonulni a hadseregbe, előbb alapkiképzésre, majd időnként tartalékos szolgálatra. Még akkor is, ha az állampolgárságot a felesége révén kapta meg, de ő maga nem zsidó. Több százezer, magát ortodoxnak valló, általában parazita életmódot folytató született zsidó él Izraelben, akik viszont azért húzzák ki magukat a katonai szolgálat alól, mert úgymond éjjel-nappal „a Tóra sátrában” tanulmányozzák a Tant, s ezért nem nagyon marad idő a hasznos munkára és a katonáskodásra.
Zoom
Az izraeli törvényhozásba, a Kneszetbe beszavazott képviselőik, az ortodox vallásos pártok politikusai, a zsarolás eszközeivel, mindenféle jogi csűrés-csavarással, de főleg a Tórára való megfellebbezhetetlen hivatkozással a zsidó állam 1948-ban történt megalakítása óta – leginkább a Dávid Ben Gurion nevéhez köthető, úgynevezett "statusquo-okmány"-nak köszönhetően - az ortodox fiatalok általában sikerrel kihúzzák magukat a katonai szolgálat alól, amiért a többséget képező világi lakosság körében meglehetős utálatnak „örvendenek”.
Zoom
Ásdod, amely az ókorban a filiszteusok egyik jelentős kikötőjeként ismert, ma éjszaka, röviddel éjfél után a zsidó belháború helyszíne volt. A hadsereg rendőrsége az elmúlt éjszaka a városban le akart tartóztatni két ortodox fiatalt, akik nem tettek eleget a katonai behívónak, ám a kiérkezésük futótűzként terjedő hírére több tucat suhanc verődött össze, elkezdték kővel dobálni, átkozni a kiérkező katonai rendőröket, majd az egyébként polgári rendszámtáblás járművüket gyorsan beazonosították, és a biztonság kedvéért föl is borították. Fegyvert, tömegoszlató eszközt használni természetesen csak a palesztinok ellen szabad, ezért a magukat veszélyben érző katonai rendőrök erősítést kértek a városi rendőrségtől. A helyszínre nagy erőkkel kiszálló Izraeli Rendőrség végül is kimentette a katonai rendőröket, ám a behívónak eleget nem tevő két ortodox fiatalt nem állították elő.
Júszef el-Kudszi – Kuruc.info