Egy görög portál szellőztette meg az EU és Törökország közötti őszi tárgyalások állítólagos jegyzőkönyvét. Ezek alapján a török fél nagyon kevesellte az EU által felajánlott 3 milliárd eurós összeget a menekültválság kezelésére: a külügyminiszter egyenesen sértőnek találta az összeget, Erdogan elnök pedig a csatlakozási tárgyalások újabb fejezeteinek megnyitását követelte. A dokumentum alapján kemény tárgyalás volt az EU-vezetők és a törökök között, az EU pedig a török választások miatt halasztotta el az országról szóló jelentés kiadását.
Zoom
Nyilvánosságra hozta a Euro2day görög hírportál a Törökország és az EU között lezajlott őszi tárgyalások állítólagos jegyzőkönyvét. Ezek alapján a többek között Donald Tuskkal és Jean-Claude Junckerrel tárgyaló Recep Tayyip Erdogan elnök és Ahmet Davutoglu miniszterelnök kevesellték a migrációs helyzet kezelésére két évre felajánlott hárommilliárd eurót. Tusk csak a tárgyaláson szembesült vele, hogy Davutoglu úgy értette: évente kapnak ennyit.
A kapuk megnyitásával fenyegetőztek - pedig most sem tesznek semmit az ide özönlő hordák megállításáért
Az állítólagos jegyzőkönyv alapján Erdogan sérelmezte, hogy a görögökre például 400 milliárdot költött az EU, majd mikor közölték vele, hogy két évre szól a három milliárdos felajánlás, azt mondta, hogy Törökországnak nem is kell az EU pénze, végső soron bármikor megnyithatják a kapukat Görögország és Bulgária felé a migránsok előtt. Szerinte a görögökre fordított pénz egy részét egy szíriai biztonsági zónára kellett volna fordítani, és akkor nem lenne migránskrízis.
Tusk emlékeztette a török elnököt, hogy a 400 milliárd nem Görögország, hanem az eurózóna megmentésére ment el, mire Erdogan közbevágott, hogy ez az ügy pedig Schengenről szól, szóval ez is az egész EU érdeke. Az Európai Tanács elnöke igyekezett megnyugtatni a török elnököt, mivel nagyon szükségük van egy megállapodásra. „És ha nem állapodunk meg, akkor hogy kezelik majd a helyzetet? Megölik a menekülteket?” – kérdezte Erdogan. Tusk erre azt mondta, hogy akkor kevésbé kívánatos úticéllá teszik az EU-t, de nem ezt a megoldást szeretnék. (Ez a baj - a szerk.)
Választási szívességből halasztotta el az EU a jelentés közzétételét
Az állítólagos dokumentum szerint Juncker figyelmeztette a török elnököt, hogy Schengen megszűnése esetén a törökök sem fognak vízummentességet kapni; egyben azt is elmondta: segítették Erdogant azzal, hogy elhalasztották a törökök EU-s csatlakozásának helyzetjelentésének nyilvánosságra hozatalát a török választások utáni időpontra. Erdogan szerint viszont ezzel nem segítették az AKP-t, ráadásul a jelentés hazudik, nem az igazi Törökországot mutatja be: a török elnök sérelmezte, hogy nem hozzá mentek „az igazságért”. Juncker emlékeztette a török elnököt, hogy az ő kérésére halasztották el a jelentés nyilvánosságra hozását.
Erdogan sérelmezte, hogy az EU nem nyitott meg újabb fejezeteket az évek óta abbamaradt csatlakozási tárgyalásokban. Szerinte ötvenhárom éve csak szívatja Törökországot Brüsszel. Erre Juncker azzal jött, hogy Törökország ebben az ötvenhárom évben nem volt mindig demokrácia. A török elnök erre azzal vágott vissza, hogy nem volt demokrácia Németország, az Egyesült Királyság, Görögország, Spanyolország és Portugália sem. Hozzátette: „Luxemburghoz pedig ne hasonlítsa Törökországot, hiszen Luxemburg akkora, mint egy város Törökországban.”
Juncker ekkor ismételten hangsúlyozta, hogy 15 nap alatt meg kell állapodniuk; akár egy Törökországgal kibővített EU-csúcsot is összehívnának. Hozzátette: Erdogant úgy kezelték Brüsszelben, mint egy herceget. Ezen aztán nagyon felhúzta magát a török elnök az állítólagos jegyzőkönyv szerint, azt mondta, hogy nyolcvanmillió embert képvisel, nem beszélhet vele így Juncker. Világos választ követelt arra, hogy Brüsszel szeretné-e egyáltalán Törökország EU-csatlakozását.
Tusk ekkor a dokumentum szerint arra kért mindenkit, hogy legyenek pragmatikusak, megállapodásra van szükség. A török elnök figyelmét felhívta rá, hogy az EU bonyolult, és eddig is sokat költött a menekültügyre, ráadásul az országok egyenként is sokat költöttek rá. A török külügyminiszter végül a következőkkel zárta a tárgyalást: „Timmermans bármikor jöhet, dolgoztunk már vele, jó szellemben. Nem jutottunk megállapodásra, de közel vagyunk. De a hárommilliárd euró sértés. És a kvótákról is beszélnünk kell. Merkel arról beszélt, hogy az illegálisból legálissá kell tenni a migrációt, de nem mondott nekünk számokat. Jöjjön Timmermans. Ha megegyezünk, megyünk a csúcsra, ha nem, nem.”
Végül egyébként ezt a megállapodást hozták tető alá a felek.
Ezek pedig a görög portál által közölt dokumentumok:
Zoom
Zoom
Zoom
Zoom
(Mandiner nyomán)