Meghalt kedden egy 17 éves tüntető a délkelet-törökországi Diyarbakir városban, a fiút a fején találta el egy lövedék, és a kórházba szállítást követően életét vesztette - jelentette kedden a Dogan török hírügynökség.
A demonstrálók a Diyarbakir Sur körzetében, valamint a török-szíriai határhoz közel fekvő Cizre településen december óta érvényben lévő kijárási tilalom ellen tiltakozva vonultak utcára. A betiltott, szeparatista Kurdisztáni Munkáspárthoz (PKK) közel álló Firat hírügynökség azt közölte, hogy a tüntetők a PKK jelszavait skandálták, mire a rendőrök könnygázt és vízágyút vetettek be.
A kurdbarát Népek Demokratikus Pártja (HDP) helyi képviselője, Sibel Yigitalp szemtanúkra hivatkozva azt mondta, hogy a rendőrség egy páncélozott járműből lőtt a fiúra.
A rendőrség vizsgálatot indított az esettel kapcsolatban.
Törökország délkeleti részén két és fél év fegyverszünet után 2015 júliusában kezdődtek újra a harcok. A török biztonsági erők decemberben nagyszabású offenzívát indítottak a kurd fegyveresek ellen. Az autonómiáért küzdő PKK 1984-ban indított kormányellenes felkelésének kezdete óta már mintegy 40 ezren vesztették életüket a konfliktusban.
(MTI)