Az igazságszolgáltatás akadályozásáért még egy hónap szabadságvesztést rótt a korrupció miatt jogerősen már másfél év börtönre ítélt Ehud Olmert volt izraeli miniszterelnökre a jeruzsálemi polgári bíróság – jelentette az izraeli közszolgálati rádió szerda délelőtt.
Zoom
A 70 éves Olmertet decemberben ítélték el másfél év letöltendő börtönre, mert jogellenesen elfogadott egy hatvanezer sékeles adományt Morris (Móse) Talansky amerikai üzletembertől.
Az igazságszolgáltatás akadályozása miatt újabb fél évet kapott volna, de az ügyészséggel kötött, szokatlan vádalku szerint a két büntetést egyszerre, "párhuzamosan", és nem összeadva kellett volna letöltenie. Az ügyében illetékes bíró azonban csak részben fogadta el az ügyészség és Olmert ügyvédei között létrejött vádalkut, és hozzáadott egy újabb, egy hónapos letöltendő börtönt az eddigi másfél évhez.
Az egykori kormányfőnek egy harmadik lezáratlan bírósági ügye is folyamatban van, amelyben nyolc hónapot szabtak rá, de az ítélet enyhítéséért a legfelsőbb bírósághoz fellebbezett, amely még nem döntött. Ügyvédei itt is vádalkuval próbálkoztak, amelynek értelmében szintén "egyszerre" ülte volna le a két büntetést, de a hatóságok ezt elutasították.
Ehud Olmert jövő hétfőn vonul börtönbe, de csak büntetésének kezdeti időpontja biztos: harmadik ügyének elbírálásakor tovább nőhet egyelőre tizenkilenc hónapos elzárása.
Izrael történetében először fordul elő, hogy rács mögé kerül egy volt miniszterelnök egy korrupciós ügyben lezajlott büntetőeljárás nyomán.
(MTI)