Recep Tayyip Erogan török elnök arra figyelmeztetett európai uniós vezetőket, hogy "eljöhet az idő, amikor Törökország megnyitja nyugati határait az Európába tartó menekültek előtt". Nem mintha eddig is nem ezt tette volna...
Erről maga Erdogan beszélt egy csütörtöki ankarai rendezvényen. A politikus a televízióban közvetített beszédében elmondta, Donald Tuskot, az uniós állam- és kormányfőket tömörítő Európai Tanács elnökét, valamint Jean-Claude Junckert, az Európai Bizottság elnökét figyelmeztette e lehetőségre.
Erdogan beszédében felszólította az ENSZ-t, tegyen erőfeszítéseket a szomszédos Szíriában zajló vérengzés - Erdogan szerint etnikai tisztogatás - megakadályozása érdekében. A politikus úgy vélte, a szíriai válság nem oldható meg biztonsági és repülési tilalmi övezetek kialakítása nélkül.
Török miniszter: Szíriából újabb félmilliós menekülthullám várható
Sikerült tizedére csökkenteni a Törökországból az Európai Unióba tartó illegális bevándorlók számát, ám Szíriából újabb félmilliós menekülthullám várható, ha nem sikerül nemzetközi megoldást találni a szíriai válságra - hangoztatta Volkan Bozkir, Törökország európai ügyekért felelős minisztere csütörtökön miután Lazar Comanescu román külügyminiszterrel találkozott Bukarestben.
Elmondta: a török hatóságok tavaly 145 ezer határsértőt és 4500 embercsempészt tartóztattak le, a török partokról az EU-ba jutó illegális bevándorlók számát pedig a napi háromezerről háromszázra sikerült visszafogni.
A migrációs válság azonban az egész emberiség problémája, megoldásához pedig minden érintett félnek együtt kell működnie - figyelmeztetett a török miniszter.
(MTI nyomán)