A volt orosz miniszterelnököt szinte minden nap éri újabban valami atrocitás. Megfenyegette a csecsen vezető, egy moszkvai étteremben tortát dobták az arcába, csütörtökön pedig tojások záporoztak rá Vlagyimirban.
Mihail Kaszjanov 2000-2004 között volt Oroszország miniszterelnöke, előtte pedig pénzügyminiszter. Most az RPR-Parnasz nevű ellenzéki tömörülés vezetője, amelynek társelnöke volt az egy évvel ezelőtt Moszkvában meggyilkolt Borisz Nyemcov. Kaszjanov az orosz elnök, Vlagyimir Putyin ádáz bírálója, és Borisz Nyemcov is az volt.
Múlt vasárnap Ramzan Kadirov csecsen vezető az Instagramon egy videót jelentetett meg, amelyen Kaszjanov egy másik ellenzékivel, Vlagyimir Kara-Murzával együtt célkeresztben látható.
Kedden tortával dobták meg egy moszkvai étteremben Kaszjanovot. Másnap pedig az esetre utalva a következő bejegyzés volt olvasható Ramzan Kadirov csecsen elnök Instagram-oldalán: "Emlékezzetek, mi történt tegnap Mihail Kaszjanovval!"
Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő szerdán elítélendőnek és huliganizmusnak nevezte a tortadobálást. Arra szólított fel, hogy senki ne keressen összefüggést a huligánok támadása és a csecsenek között.
Csütörtökön az orosz nemzeti-felszabadító mozgalom aktivistái tojásokkal dobálták meg Vlagyimirban Kaszjanovot, amikor szállt ki az autójából, és éppen egy sajtókonferenciára sietett – közölte az orosz hírügynökség egyik helyszíni tudósítója.
Az épület bejárata előtt a NOD-aktivisták havat halmoztak fel, és a helyszínen a politikai szervezet zászlóit lengetve gyűlést rendeztek, olyan jelmondatokat skandálva, amelyekkel Kaszjanovot arra szólították fel, hogy hagyja el az országot.
(MTI)