Az érintett hatalmaknak tárgyalóasztalhoz kell ülniük és megállapodniuk a szíriai háború lezárásáról, mert egy külföldi szárazföldi intervenció új világháborút robbanthat ki - figyelmeztetett a Handelsblatt című német gazdasági lapnak nyilatkozva Dmitrij Medvegyev orosz miniszterelnök.
"A szárazföldi hadműveletek általában ahhoz vezetnek, hogy a háború állandóvá válik" - mondta Szíria kapcsán az orosz kormányfő hírügynökségi jelentések szerint a pénteki lapszámban közlendő, de egyes részleteiben már előzetesen nyilvánosságra hozott interjúban. "Az amerikaiaknak és arab partnereiknek jól meg kell gondolniuk, hogy akarnak-e állandó háborút" - nyilatkozott Medvegyev, rámutatva, hogy ez különösen az arab világra igaz, ahol "mindenki mindenki ellen harcol". "Minden oldalt arra kell kötelezni, hogy üljön tárgyalóasztalhoz, egy új világháború kirobbantása helyett" - tette hozzá.
Medvegyev szerint az Egyesült Államoknak és Oroszországnak nyomást kell gyakorolnia az összes félre a tűzszünet érdekében.
Szaúd-Arábia a közelmúltban felvetette, hogy kész lenne szárazföldi alakulatokat bevetni. Az ajánlatot a Pentagon tanulmányozza. Oroszország emellett nemrégiben azzal vádolta meg Törökországot, hogy beavatkozásra készül Szíriában.
Az európai menekültválságról szólva Medvegyev úgy vélekedett: "egész egyszerűen ostobaság volt nagyra nyitni az európai kapukat, s meghívni mindazokat, akik csak jönni akarnak. Az európai bevándorlási politika teljes kudarc, s mindez teljesen megdöbbentő." Medvegyev szerint az Európába érkezett emberek között sok - talán több száz, vagy akár több ezer - a bűnöző is, akik egy "időzített misszióval" érkeztek a kontinensre. "Csak arra várnak, hogy utasítsák őket, s utána úgy lépnek majd akcióba, mint a robotok" - vélte az orosz miniszterelnök.
Oroszország fegyverszünetet ajánl március 1-jétől
Oroszország konkrét javaslatot tett egy szíriai tűzszünetre - mondta Szergej Lavrov orosz külügyminiszter.
Egy nappal a müncheni Szíria-konferencia kezdete előtt Oroszország javaslatot tett az Egyesült Államoknak arra, hogy március 1-jétől hirdessenek fegyverszünetet Szíriában - jelentette csütörtökön a Reuters hírügynökség egy meg nem nevezett diplomatára hivatkozva. Az illetékes szerint a feleknek azonban eddig semmiről sem sikerült megállapodniuk, és Washingtonnak kétségei vannak az orosz javaslat bizonyos elemeivel kapcsolatban.
Szergej Lavrov orosz külügyminiszter csütörtökön, amerikai kollégájával, John Kerryvel folytatott tárgyalásai előtt azt mondta, hogy Oroszország konkrét javaslatot tett egy szíriai tűzszünetre, és várja az amerikai választ. Lavrov közölte, hogy az orosz javaslatot az amerikai válasz ismeretében terjeszti majd a mintegy 20 országból álló, Szíriát Támogató Nemzetközi Csoport (ISSG) elé. Kerry a maga részéről kijelentette, hogy a kétoldalú megbeszélés a szíriai konfliktus összes aspektusát érinti majd, és az Egyesült Államok a humanitárius segélytől a tűzszünet ügyéig minden kérdésben szeretne haladást elérni.
Vitalij Csurkin orosz ENSZ-nagykövet New Yorkban azt mondta, hogy "nagyon fontos" tárgyalásokat folytatnak Washingtonnal, egyebek közt a polgárháború sújtotta Szíria humanitárius helyzetének javítására teendő lépésekről. Mark Toner, az amerikai külügyminisztérium szóvivője ugyanakkor a tűzszünet körvonalaira vonatkozó egyik kérdésre azt válaszolta, hogy a csütörtökön kezdődő müncheni konferencia előtt senki nem fog az egyes javaslatok tartalmáról beszélni.
Frank-Walter Steinmeier német külügyminiszter csütörtökön, az ISSG külügyminiszteri találkozója előtt azt mondta, hogy meg kell törni az erőszak spirálját Szíriában, mert különben tovább húzódik a polgárháború, és ehhez áttörést kell elérni a rendezésről folytatott tárgyalásokon. Steinmeier kiemelte, eljött a bajor fővárosba "mindenki, akire szükség van" ahhoz, hogy "elérjük mindazt, amit eddig nem sikerült", vagyis a továbblépést a válságkezelés azon szakaszába, amelyben lehetővé válik a harcok miatt a külvilágtól elzárt emberek ellátásának javítása és az "első lépések megtétele az erőszak jelentős csökkentése felé".
A bajor fővárosban rendezendő konferencián az Egyesült Államok és Oroszország mellett Szaúd-Arábia, Irán és Törökország is részt vesz. A szíriai konfliktus rendezését célzó, január végi genfi béketárgyalások kudarca óta először találkozik egymással John Kerry amerikai és Szergej Lavrov orosz külügyminiszter. A konferencián várhatóan az újabb genfi tárgyalási forduló és egy fegyverszünet feltételeiről egyeztetnek a résztvevők.
Egy ENSZ-béli diplomáciai forrás a Reutersnak nyilatkozva úgy vélekedett, javaslataival Oroszország csupán fedezni kívánja valódi célját, hogy katonai győzelemre segítse Bassár el-Aszad elnököt, s így ne kelljen kompromisszumot kötnie a tárgyalóasztalnál.
A NATO az Egyesült Államok kérésére AWACS típusú légtérellenőrző repülőgépekkel fogja segíteni az Iszlám Állam (IÁ) nevű dzsihadista terrorszervezet elleni harcot - közölte az észak-atlanti szövetség főtitkára, Jens Stoltenberg a NATO-tagállamok védelmi minisztereinek tanácskozásán. Noha a NATO-tagországok, és különösen az európai tagállamok egyre növekvő aggodalommal szemlélik a közel-keleti helyzetet, a szövetségnek ez lesz az első közvetlen szerepvállalása a szélsőséges iszlamista csoport elleni hadjáratban.
Recep Tayyip Erdogan török elnök csütörtökön arra figyelmeztetett európai uniós vezetőket, hogy "eljöhet az idő, amikor Törökország megnyitja nyugati határait az Európába tartó menekültek előtt". Az államfő - elmondása szerint - Donald Tuskot, az uniós állam- és kormányfőket tömörítő Európai Tanács elnökét, valamint Jean-Claude Junckert, az Európai Bizottság elnökét figyelmeztette erre a lehetőségre.
Az Aleppóban és környékén zajló harcokkal kapcsolatban Erdogan azt mondta, hatszázezer szíriai érkezhet a török határra az újabb menekülthullámmal, ha folytatódnak a szíriai kormányerők és Oroszország légicsapásai. A török elnök hangsúlyozta: véges a türelme a szíriai helyzet láttán, és egy adott ponton "megteszi majd a szükséges lépéseket". Erdogan szerint olyan megoldást kell keresni, amely a Szíriából útnak indulókat hazájukban tartja. Ahelyett, hogy az ENSZ instrukciókkal látja el Törökországot, lépjen közbe Szíriában - tette hozzá.
Csütörtökön az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) emigráns szervezet jelentette, hogy a szíriai kurd lázadók arab felkelőcsoportok támogatásával elfoglalták szerda estére az aznap megtámadott légi támaszpont nagyobb részét és egy szomszédos várost az északnyugati Aleppó tartományban.
(MTI nyomán)