Szaúd-Arábia, az Amerikai Egyesült Államok és Izrael nem nézi jó szemmel Bassár el-Ászád szíriai elnöknek a nemzetközi támogatást élvező iszlamista terrorszervezetek elleni legutóbbi katonai sikereit. A CNN arab nyelvű adásában néhány órával ezelőtt elhangzott híre szerint Szaúd–Arábia - úgymond az Iszlám Állam elleni fellépés jegyében - nem kevesebb, mint 150 ezer állig felfegyverzett katonát szeretne küldeni Szíriába. Rijád természetesen elsősorban nem a saját katonáit irányítaná Szíriába, hanem a királyság területén kiképzett egyiptomi, jordániai és szudáni harcosokat. Damaszkusz máris megüzente Rijádnak: aki hívatlanul Szíria területére lép, az koporsóban tér haza.
A CNN-nek ma délután nyilatkozó két szaúd-arábiai politikus elmondta: Rijád mintegy 150 ezer (!) katonát kíván Szíria területére irányítani az Iszlám Állam elleni küzdelem jegyében. A szaúdiak közölték még, hogy a szíriai beavatkozásra kiszemelt egyiptomi, szudáni, jordániai és szaúd-arábiai katonák kiképzését a királyság területén már el is kezdték, s hozzájuk nemsokára marokkói, kuvaiti, bahrejni, katari és török katonák is csatlakoznak. A szaúdiak hangsúlyozták: a soknemzetiségű, mintegy 150 ezresre tervezett beavatkozó hadsereg fölállításáról a Rijád és Ankara között az Iszlám Állam elleni küzdelemről szóló megegyezés szellemében született meg a döntés. (Ami persze nettó hazugság, hiszen Törökország és Szaúd-Arábia valamilyen módon támogatja a Bassár el-Ászád megdöntését célul kitűző Iszlám Állam nevű terrorszervezetet, vagy annak csatolt szervezeteit. Olyannyira támogatja, hogy Ankara a legnagyobb fölvásárlója az iszlamisták által lopott kőolajnak – H. J.)
Szaúd-Arábia elsősorban természetesen a Bassár el-Ászád szíriai elnököt támogató, a közel-keleti térség hatalmi státuszára kandidáló Irán növekvő befolyását szeretné lelassítani a tervezett katonai beavatkozással, s ezért a Rijád által toborzott, kiképzett és pénzelt zsoldoshadsereg feladata elsősorban nem az Iszlám Állam terroristáinak a legyőzése lenne, hanem a perzsa, az orosz, a Hizbulláh és a szíriai kormányerők győzelmi sorozatának a megállítása. Rijádnak a perzsáktól való félelme és térségbeli hatalmi érdeke ezúttal is „szerencsésen” találkozik Washington, a Jordánia Hásemita Királyság, Izrael, Törökország, a puccsista egyiptomi vezetés – és a Bassár el-Ászád ellen hadakozó iszlamista terroristák érdekeivel.
Mindenesetre Szaúd-Arábiának a 150 ezres hadsereget Szíriába küldő szándékáról az iráni illetékes politikai és katonai vezetők valószínűleg nem ma, a CNN híréből szereztek tudomást először, ám most – a hír elhangzása után – reagáltak Rijád szándékára. A FARS Iráni Hírügynökség közvetítésével Mohámmed 'Áli Dzsá'áfári tábornok, az Iráni Forradalmi Gárda főparancsnoka megüzente Rijádnak: Szaúd-Arábiában hadd beszéljenek, amit akarnak, de ő akkor sem tartja őket olyan bátraknak, hogy ígéreteiket meg is valósítsák. Persze nem elképzelhetetlen, hogy Rijád mégiscsak hadsereget vezényel Szíriába, de az öngyilkossággal felérő tett lesz a királyság részéről, az általa küldött csapatokat legyőzik, mondta az Iráni Forradalmi Gárda parancsnoka.
Váled el-Mu'állem szíriai külügyminiszter is reagált Rijád kardcsörtető megnyilatkozására. A szíriai vezető politikus szerint, aki meghívás nélkül betör Szíria területére, az koporsóban fog onnan távozni.
Hering J. - Kuruc.info