/Bővített hír/
Telefonon egyeztetett Barack Obama amerikai és Vlagyimir Putyin orosz elnök a szíriai rendezésről - jelentette vasárnap a Ria Novosztyi orosz hírügynökség a Kremlre hivatkozva.
Az Interfax hírügynökség jelentése szerint Putyin tudatta Obamával, hogy egységes, nemzetközi terrorizmusellenes frontot kellene létrehozni. A Ria Novosztyi értesülése szerint Putyin és Obama kívánatosnak tartja, hogy a két ország védelmi minisztériumai munkakapcsolatot építsenek ki egymással az Iszlám Állam (IÁ) nevű terrorszervezet elleni összehangolt fellépés érdekében.
A két vezető megállapodott: fokozzák a diplomáciai együttműködést annak értelmében, hogy érvényt szerezzenek annak a megállapodásnak, amelyet a héten Münchenben sikerült tető alá hozni, és melynek értelmében fegyvernyugvást kell létrehozni Szíriában. Putyin és Obama is pozitívan értékelte a müncheni nagyhatalmi találkozót.
Az orosz és az amerikai elnök a tűzszünet ügye mellett még a válság humanitárius vonatkozásaira fektetett nagy hangsúlyt, valamint az ukrajnai helyzetről is szót ejtettek - tájékoztatott a Kreml.
A Fehér Ház közleménye szerint Obama és Putyin a telefonbeszélgetés során a Münchenben csütörtökön megkötött megegyezés részleteit vitatta meg.
Az amerikai elnök erre hivatkozva hangsúlyozta annak fontosságát, hogy Oroszország konstruktív szerepet játsszon, méghozzá úgy, hogy beszünteti a szíriai "mérsékelt ellenzéki erők" ellen folytatott légi hadjáratát.
A dokumentum szerint a két vezető kiemelte annak jelentőségét, hogy mielőbb humanitárius segélyben részesüljenek az ostromgyűrűbe zárt szíriai települések, és az egész ország területén szüntessék be az ellenségeskedést.
A 17 országot és három nemzetközi szervezetet tömörítő Szíriát Támogató Nemzetközi Csoport (ISSG) - mások mellett az Egyesült Államok, Oroszország, Szaúd-Arábia, Irán, Törökország és az Európai Unió képviselői - csütörtök-pénteki müncheni külügyminiszteri találkozóján a felek megállapodtak a fegyvernyugvás egy héten belüli megteremtéséről és a harcok miatt a külvilágtól elzárt települések humanitárius segélyezéséről.
Később John Kerry amerikai külügyminiszter a megegyezés kapcsán bizakodóan fogalmazott, Szergej Lavrov orosz külügyi tárcavezető azonban úgy vélte, nincs sok esély a megállapodásban foglaltak végrehajtására.
(MTI nyomán)