Két tizenöt éves palesztin fiú tüzet nyitott vasárnap Ciszjordánia északi részén izraeli katonákra, akik végeztek a támadókkal.
Az izraeli egészségügyi minisztérium tájékoztatása szerint a két tizenöt éves támadó, Fuád és Nihad Vaked, de nem testvérek, csak névrokonok.
Izraelben és a palesztin területeken több mint három hónapja szinte mindennaposak a merényletek, valamint az összetűzések a palesztinok és az izraeli megszállók között. Október elseje óta 169 palesztin vesztette életét az izraeli biztonságiakkal kirobbant összecsapásokban, a támadásokban pedig huszonhat izraeli, egy amerikai turista és egy eritreai menekült halt meg.
A támadások azt követően szaporodtak meg, hogy a palesztin sajtóban és a közösségi médiában elterjedt: az izraeli kormány korlátozni akarja a muszlimok belépésének jogát a Jeruzsálem óvárosában található Mecsetek terére.
Izrael szerint az erőszakcselekményeket palesztin vezetők nyilatkozatai is szítják, míg palesztin források szerint a támadások hátterében az elkeseredettség áll, hogy elveszni látják a reményt egy önálló palesztin állam létrejöttére. Sok palesztin fiatal spontán elhatározásból támad meg izraelieket.
(MTI nyomán)
Kapcsolódó: