Görögország a schengeni övezet, az eurózóna és az Európai Unió része marad - jelentette ki Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke Athénban, az Alekszisz Ciprasz görög kormányfővel folytatott tárgyalások után.
Zoom
Görögország kizárása Schengenből nem megoldás a menekültválságra - hangsúlyozta Tusk egy athéni sajtótájékoztatón. Az Európai Tanács elnöke emellett nyomatékosította: véget ér a "potyautas-korszak", és arra szólította fel a potenciális illegális gazdasági bevándorlókat, hogy ne jöjjenek Európába.
"Ne jöjjenek Európába! Ne higgyenek a csempészeknek! Ne kockáztassák feleslegesen az életüket és a pénzüket!" - mondta a lengyel politikus. "Sem Görögország, sem más európai ország nem lesz tranzitállomás a jövőben" - tette hozzá. "Újra alkalmazni fogjuk a schengeni szabályozásokat."
Tusk szerdán a szlovéniai Dobovában található menekülttáborban tett látogatása során kijelentette, hogy vissza kell térni a schengeni rendelkezésekhez, amelyek magukban foglalják az EU külső határainak szigorú ellenőrzését. Ez utóbbi nélkül Tusk szerint elképzelhetetlen a menekültválság megoldása.
Az Európai Tanács elnöke azt is hangsúlyozta, hogy a tagállamok egyoldalú lépései - például a belépők számának korlátozása - "rombolják az uniós szolidaritást".
Csütörtökön már több mint 11 ezren torlódtak fel a görög-macedón határon, mivel Macedónia csak rövid időre nyitja meg a határátkelőt, és pusztán a papírokkal rendelkező, szíriai és iraki menekülteket engedi be területére. A macedón rendőrség szerdán és csütörtökön összesen 510 bevándorlót engedett tovább, miközben csak szerdán több mint kétezer társuk érkezett újonnan Görögországba.
Tusk balkáni körútja után Törökországban folytatja a menekültválsággal kapcsolatos tárgyalásokat. A lengyel politikus ankarai tartózkodása alatt arról szeretné meggyőzni Ahmet Davutoglu török miniszterelnököt, hogy csökkentse a Görögországon keresztül Európába áramló migránsok számát. Az ET-elnök kulcsfontosságúnak nevezte az EU és Törökország együttműködését.
(MTI)