Több mint 3 millió ember él elszigeteltségben, "az elhagyatottság érzésével" a kelet-ukrajnai konfliktusövezetekben, miközben a területeken folytatódnak a harcok - közölte Zaid el-Husszein, az ENSZ emberjogi főbiztosa csütörtökön.
A főbiztos figyelmeztetett, hogy a kelet-ukrajnai tűzszünet ellenére folytatódnak az összecsapások az ukrán biztonsági erők és a donyec-medencei felkelők között, ami jelentős hatást gyakorol a konfliktus sújtotta területeken élőkre, továbbra is civilek sebesülnek meg a harcokban.
El-Husszein közleményében sürgette a minszki megállapodásokba foglaltak teljesítését, ami szerinte kulcsfontosságú az "emberi jogok ukrajnai válságának" megoldásában.
Philip Breedlove amerikai tábornok, a NATO európai erőinek főparancsnoka korábban felhívza a figyelmet a frontvonalon fokozódó harcokra, és közölte, Oroszország továbbra is haditechnikai eszközöket küld a szakadár területekre.
Az ENSZ Emberi Jogi Tanácsának (UNHRC) genfi ülésén felszólaló Tony Blinken amerikai külügyminiszter-helyettes hangsúlyozta, hogy az Oroszország támogatta kelet-ukrajnai szakadárok az általuk ellenőrzött területeken módszeresen elnyomják a kritikus hangokat, és "egy új, despota rendszer bevezetésén tevékenykednek".
Pavlo Klimkin ukrán külügyminiszter az UNHRC szerdai ülésén közölte, Oroszország mintegy 40 ezer katonát állomásoztat a Donyec-medence felkelők uralta területein.
Az ENSZ emberjogi főbiztosa felszólította a konfliktus szereplőit, hogy vonják ki a "külföldi fegyvereseket, zsoldosokat és haditechnikai eszközöket" Kelet-Ukrajnából.
Fiona Frazer, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) megfigyelő missziójának vezetője közölte, az ukrajnai konfliktus kirobbanása óta több mint 9 ezren vesztették életüket, és mintegy 21 ezren sebesültek meg, február 15. és március 1. között pedig már 21 ember halt meg a harcok sújtotta kelet-ukrajnai területeken.
(MTI)