A horvát kormány pénteki ülésén döntött az államhatár védelméről szóló törvény, valamint a védelmi törvény módosításáról, hogy a hadsereg kivételes és különleges helyzetekben segítséget nyújthasson a rendőrségnek a határok védelmében.
A kormány mindkét módosított törvényjavaslatot soron kívüli tárgyalásra elküldte a parlamentnek. Az indoklás szerint a törvény módosítása a migrációs válságban kialakult jelenlegi helyzet miatt szükséges, és alkalmazása nem igényli a pénzügyi keret bővítését.
Vlaho Orepic belügyminiszter kiemelte, hogy "az intézkedés reagálás a térségben kialakult helyzetre", ugyanakkor a hadsereg csak kivételes esetekben és a rendőrség irányítása mellett alkalmazható.
Josip Buljevic védelmi miniszter hangsúlyozta, a módosított védelmi törvény felhatalmazza a hadsereget, hogy segítséget nyújtson a rendőrségnek a határok védelmében, összhangban az államhatár védelméről szóló idevágó törvény rendelkezésével. Hozzátette: arról, hogy a hadsereg kivételes és különleges helyzetekben segítséget nyújthasson a rendőrségnek, a kormány hozhat döntést, mégpedig a védelmi miniszter javaslatára, az államfő - aki egyben a fegyveres erők főparancsnoka - jóváhagyásával.
Az indoklásban egyebek mellett az áll, hogy Horvátországnak mint EU-tagállamnak kötelessége megvédeni saját és az Európai Unió határait, amennyiben azt egy nagyobb migrációs nyomás miatt nemzetbiztonsági veszély vagy humanitárius katasztrófa fenyegeti.
(MTI)