Egyoldalúan korlátozná Svájc a bevándorlást az Európai Unió tagországaiból – derül ki egy pénteken bemutatott törvényjavaslatból.
A svájci választók szűk többsége két éve népszavazáson döntött a bevándorlási kvóták bevezetéséről, annak ellenére, hogy Svájc korábban megállapodást kötött az Európai Unióval, amely szavatolja a személyek szabad áramlását.
Svájc azóta tárgyal Brüsszellel arról, hogyan lehetne módosítani az uniós megállapodást, de a tárgyalások egyelőre nem vezettek eredményre, és az uniós tagságról tartandó brit népszavazásig fel is függesztették a megbeszéléseket. A svájci kormánynak legkésőbb jövő februárig kell végrehajtania a népszavazáson hozott döntést.
Svájc lakosságának körülbelül negyede bevándorló, köztük sok az uniós állampolgár is.
Svájcnak a szabad mozgást garantáló egyezményen kívül azonban hat másik kétoldalú megállapodása is van az Európai Unióval, ezek a többi között azt is lehetővé teszik, hogy Svájc hozzáférjen az EU egységes piacához. A hét egyezményt viszont egy úgynevezett guillotine-záradék köti össze, melynek értelmében ha bármelyik megállapodás érvényét veszti, akkor azzal egyidejűleg az összes többi is.
A pénteken bemutatott törvényjavaslat egyúttal megkönnyítené a tartózkodási engedéllyel rendelkező menedékkérők alkalmazását, ugyanakkor megvonná a szociális juttatásokat a külföldi álláskeresőktől.
(MTI)