Erdogan a határ szíriai oldalán építene fel egy komplett menekültvárost. Ehhez a nemzetközi közösség segítségét kérte. Barack Obama nem értékelte a török államfő ötletét, de Berlinben sem sikerült még támogatót találnia, elvégre így túl messze lennének tőlünk a déldelgetésre vágyók.
Erdogan török elnök egy 4500 négyzetkilométernyi területen építene fel egy menekültvárost Észak-Szíriában – írja a német Spiegel. Terve megvalósításához a nemzetközi közösség anyagi támogatását kéri.
Zoom
Határátkelő Törökország és Szíria között
A menekülttábor építési ötletével Erdogan menten felhívta Barack Obama amerikai elnököt, akivel eddig nem sikerült elfogadtatnia javaslatát.
A török elnök egy 10 kilométeres védelmi zónát alakítana ki török-szír határ szíriai oldalán, ahová a menekülteknek építtetne egy komplett várost. Arról azonban nem szól a fáma, hogy a menekültek védelmét miként biztosítaná Észak-Szíriában. A menekültek védelme viszont akár kifogás islehet szárazföldi csapatok Szírába küldésére is, hiszen Erdogannak és szövetségeseinek a felforgatás az érdeke.

Omid Nouripour Iránból vándorolt be Németországba
Berlin nem sokat teketóriázott a válasszal; „A német kormány azért fizet Törökországnak, hogy az országban tartsa a menekülteket és megfelelően ellássa őket. Nem arra ad ki pénzt, hogy polgárháború sújtotta területre küldjön vissza embereket”– mondta felháborodottan a nem éppen ógermán Omid Nouripour, az ellenzéki Zöldek külügyi szóvivője.
Törökországban jelenleg 2,5-2,7 millió menedékkérő tartózkodik. Erdogan szemmel láthatóan nem szeretné, hogy ez a szám tovább emelkedjen. Hozzájön még a tavaly novemberben Angela Merkelnek tett, semmit sem érő ígérete, hogy többek között 3 milliárd euróért cserébe feltartóztatja az Európába igyekvő menekülteket.
A török delegáció március 7-én utazik Brüsszelbe, hogy az Európai Unió vezetőivel találjanak közös megoldást a migránskrízis kezelésére.
(Kuruc.info - Origó nyomán)