Negyven migráns "szökött meg" szerdán a macedón-szerb határ közelében lévő macedóniai Tabanovci település befogadóközpontjából - közölte a helyi válságstáb.
A szerbiai közszolgálati televízió (RTS) csütörtöki beszámolója szerint 22 afganisztáni és 18 iraki bevándorló azt a helyzetet használta ki, hogy a központban elment az áram. Egyelőre nem lehet tudni, hogy hová lettek a migránsok, feltevések szerint a néhány kilométerre fekvő szerb határ felé indultak el, ahol illegálisan akarnak majd átjutni.
A helyi segélyszervezetek beszámolói szerint Tabanovciban is egyre türelmetlenebbek a migránsok, napok óta várnak arra, hogy folytathassák útjukat Szerbia felé, Belgrád viszont kedd hajnal óta egyetlen migránst sem engedett át a határon. Hivatalosan szerda éjféltől léptek életbe a szigorítások, amelyek szerint mindenki csak érvényes útlevéllel és vízummal léphet be Szerbiába.
A tabanovci központban 1421 migráns tartózkodik, többségük Afganisztánból indult útnak. Ők három hete rekedtek a határ macedóniai oldalán, akkor vezették be azokat a szigorításokat, amelyek értelmében az afgánokat már nem engedték tovább.
A türelmetlenül várakozó migránsok között az RTS információi szerint egyre gyakoribbak az összeütközések. A migránsok éhségsztrájkot, valamint a nemzetközi vasúti forgalom akadályozását helyezték kilátásba, amennyiben továbbra is kénytelenek lesznek a befogadóközpontban maradni.
(MTI)