Az ENSZ Biztonsági Tanácsa elé akarja terjeszteni az Egyesült Államok az ezen a héten végrehajtott iráni ballisztikusrakéta-kísérletek ügyét - jelentette be pénteken Samantha Power nagykövet.
Power, az Egyesült Államok ENSZ-hez delegált nagykövete közleményében "provokatívnak és destabilizálónak" nevezte a tesztkilövéseket, és arra hívta fel a többi ENSZ-tagállamot, hogy törekedjenek az iráni rakétaprogram megfékezésére.
"Fel fogjuk vetni ezeket a veszélyes rakétaindításokat közvetlenül a Biztonsági Tanács előtt, a hétfői egyeztetéseken, amelyeket mi kezdeményeztünk" - írták a közleményben.
A perzsa állam egy sor rakétatesztet hajtott végre a héten, kiváltva a nemzetközi közösség aggodalmát. Az Egyesült Államok, Franciaország, és más országok szerint amennyiben bebizonyosodik, hogy Irán nukleáris robbanófejek hordozására alkalmas ballisztikus rakétákat tesztelt, az az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT) határozatának megsértését jelentené.
A BT 2231-es számú határozata szerint Iránnak tartózkodnia kell minden olyan tevékenységtől, amely nukleáris töltet hordozására tervezett ballisztikus rakétákkal kapcsolatos, így a ballisztikus rakétatechnika alkalmazásával történő rakétaindításoktól is.
Irán azt állítja, hogy rakétái csak védelmi célokat szolgálnak, és csak hagyományos robbanófejjel vannak felszerelve, nem nukleárissal.
(MTI)
Kapcsolódó: