Körülbelül ezerötszáz migráns érkezésére számítanak a szombati nap folyamán Pireusz kikötőjében, Athénban.
Egy komp 480 emberrel a fedélzetén már a reggeli órákban befutott a görög szigetekről, és nap közben még további kettő fog érkezni. Az esős éjszakát segélyszervezetek szerint mintegy 1700 ember vészelte át a görög főváros kikötőjének túlzsúfolt várótermeiben.
Görögországban több mint 35 ezer migráns torlódott már fel, közülük mintegy 12 ezren a macedón határnál, mert a macedón hatóságok a hét eleje óta, a jogszabályokkal összhangban csak azokat engedik be, akik útlevél és vízum birtokában akarnak belépni, vagy ott akarnak menedéket kérni.
Dimitrisz Ficasz görög védelmiminiszter-helyettes szerint a következő egy hét folyamán megoldódhat a helyzet a macedón határnál. Megerősítette: nem tervezik erővel kiüríteni a határállomás környékét, arra számítanak, hogy az ott lévők száma a következő napokban magától is jelentősen csökkenni fog. Ezért a közelben buszok várakoznak, melyekkel a menedékkérők görögországi befogadó központokba utazhatnak. Eddig ezt mintegy ezren tették meg.
Ficasz szerint sok migráns a jövő heti uniós csúcs kimenetelére vár, s sokan abban reménykednek, hogy a határok újra megnyílhatnak előttük, s ezért nem tágítanak.
(MTI)