Az előrejelzéseket igazolják az öt amerikai szövetségi államban kedden megtartott előválasztások első részeredményei. A demokrata pártiaknál Hillary Clinton nagyon közel került az elnökjelöltséghez, a republikánusoknál pedig Marco Rubio floridai szenátor felfüggesztette a kampányát.
Az öt államban megtartott előválasztáson Hillary Clinton nagy arányú győzelmet aratott, Ohióban, Észak-Karolinában és Floridában, előnye immár behozhatatlan. Az öt szövetségi államban 691 delegátusról döntöttek, Clintonnak jelenleg 1410 delegátusa van, míg vetélytársának, Bernie Sanders vermonti szenátornak csak 653. Az elnökjelöltséghez 2383 delegátust kell megnyerni.
A volt külügyminiszter Floridában, támogatói körében ünnepelte a győzelmet, és Miamiban berendezett választási főhadiszállásán egységre szólította fel a Demokrata Pártot.
Hillary Clinton óriási győzelmét Ohióban és Floridában az első elemzések csapásként értelmezik Bernie Sanders vermonti szenátor, Clinton vetélytársa számára. A keddi előválasztási eredmények megerősítik ugyanis eddigi érvelését, miszerint ő a legalkalmasabb elnökjelölt a Demokrata Pártban. A közvélemény-kutatási eredmények szerint a szavazók Bernie Sanders politikáját tisztességesnek tartják ugyan, de realistának Hillary Clintonét. Clinton győzelméhez nagyon nagy arányban járultak hozzá az "afroamerikai" (értsd: néger) szavazók, akiknek körében a Clinton-házaspár mindig is népszerű volt.
A republikánus táborban Donald Trump megerősítette pozícióit, de vesztett Ohióban, ahol John Kasich ohiói kormányzó az első győzelmét aratta az előválasztási folyamatban, és nagyon szoros küzdelmet vívott Ted Cruzzal Missouri államban. Missouriban végül is, alig pár tizedszázalékkal, Trump győzött.
Marco Rubiónak nem sikerült támogatást szereznie a saját államában, Floridában sem: itt is Donald Trump győzött, méghozzá nagyon nagy arányban, ezért a floridai szenátor be is jelentette, hogy felfüggeszti a kampányát, abbahagyja a Fehér Házért folytatott harcot.
A republikánus elnökjelölt-aspiránsok közül immár egyedül Trumpnak van reális esélye arra, hogy még a júliusi elnökjelölt-állító országos konvenció előtt megnyerje az elnökjelöltséghez szükséges 1237 delegátust. Ohióban elszenvedett veresége azonban várhatóan tovább élteti a jelöltségét ellenző republikánus pártelit tagjaiban a reményt, hogy a konvención még megakadályozhatják a jelöltségét.
(MTI)